Hogyan őrizd meg szíved egészségét a hormonok háborúja alatt? Avagy a változókori érelmeszesedés okai

Uránia Medical Center » Hírek » Hogyan őrizd meg szíved egészségét a hormonok háborúja alatt? Avagy a változókori érelmeszesedés okai

Fontos lépések a változókorban, amit minden nőnek tudnia kell!

Az érelmeszesedés korunk egyik leggyakoribb kardiológiai betegsége, amely önmagában is komoly probléma a szervezetben, de különösen nagy gondot jelentenek a belőle fakadó további elváltozások, szívinfarktus vagy stroke kialakulása. Az erek szállítanak oxigént és tápanyagokat a szöveteinkbe és a sejtjeinkbe, többek között a szívizom szöveteibe is. Az érelmeszesedés az artériák és az erek betegsége. Ha az artéria jó egészségi állapotban van, akkor rugalmas és erős. Az érelmeszesedést az artériák falának károsodása okozza, amit elsősorban és legfőképpen a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a dohányzás idéz elő.

Miért kerül előtérbe ez a betegség a menoapuzát követően? Egyáltalán tisztában vagyunk-e azzal, hogy komoly összefüggés van a változó kor és a nőket érintő szívbetegségek kialakulásának lehetősége között?

A menopauza előtt a nők védettebbek, mint a férfiak, ennek oka a hormonokban keresendő. Az ösztrögén védőhatást nyújt sokféle szív-, érrendszeri betegség ellen. Az ösztrögén szint csökkenésével ez a védőhatás is fokozatosan megszűnik.

Éppen emiatt itt van az ideje, hogy ne csak a hőhullámokkal és hangulatváltozásokkal foglalkozzunk, hanem kiemelten figyeljünk ereink egészségére is, hogy továbbra is élvezhessük az aktív és egészséges életet a menopauza után is.

Az érelmeszesedés egy lassú és csendes gyilkos, amely észrevétlenül alakul ki, a betegség során az artériák fala merevvé válik. Mire tüneteket okoz, lehetséges, hogy az erekben a lerakódások szűkületet, elzáródást okoznak, így jelentősen csökken az erek térfogata és ezáltal akadályozottá válik a véráramlás. Ez egy lassú és progresszív betegség; nem visszafordítható, de megelőzhető!

A változókor szakszerű gondozásával az érelmeszesedés folyamata jelentősen lassítható.

A változókori tünetek megjelenésekor a nőgyógyász mellett segítségünkre lehet egy jó endokrinológus és egy kardiológus orvos. Állapotunk és tüneteink feltérképezése után egyénre szabott kezelési és életmódbeli tanácsokkal látnak el. Egy alapos kivizsgálást követően a változókori ösztrogénpótlás javítja a vérzsír értékeket, és közvetlenül is védi az érfalat.

Rendelőnkben az alábbi orvosok lehetnek segítségedre:

Menopauza program Oláh Dóra endokrinológus doktornővel

 

Dr. Oláh Dóra

belgyógyász-endokrinológus szakorvos, menopauza napunk előadója

Rendelési ideje minden szerdán személyes konzultáció és minden csütörtökön online konzultáció keretében.

 

menopauza szakértő

Dr. Zakariás Anita

szülész-nőgyógyász szakorvos, menopauza napunk előadója

Rendelési ideje hétfő délután.

 

kardiológia

 

Dr. Simkovits Dániel

kardiológus főorvos

Rendelési ideje kedd délelőtt.

 

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás