Hogyan teheti rendbe női egészséged egy endokrinológus?

Uránia Medical Center » Hírek » Hogyan teheti rendbe női egészséged egy endokrinológus?

Dr. Oláh Dóra belgyógyász-endokrinológus doktornőnk igen népszerű a 40 év feletti pácienseink körében. Nem csak azért, mert kedves személyisége feloldja a hozzá érkezőket, hanem azért is, mert figyelmessége, a páciensre szánt ideje, empatikus hozzáállása és részletes, minden igénynek megfelelő magyarázata a tünetekkel vagy fennálló betegséggel kapcsolatban mindig megnyugtatja pácienseinket. A visszatérő betegek visszajelzései alapján kezelési javaslataival folyamatosan javulnak eredményeik, életminőségük, panaszaik sok esetben megszűnnek.

A doktornő egy féléves szünet után 2024-től újra rendel, most arról kérdeztük milyen betegségekkel fordulnak hozzá leggyakrabban a hölgyek?

Dr. Oláh Dóra endokrinológus belgyógyászAz endokrinológus a hormonrendszerrel kapcsolatos problémákat vizsgálja, kezeli. Ide tartoznak a  pajzsmirigy betegségek, szénhidrátanyagcsere zavarok, elhízás hormonális hátterének kivizsgálása, menstruációs zavarok, meddőség, menopauza. Számos olyan női tünet jelezheti hogy baj van, amiről nem is gondolnánk, hogy hormonproblémára utal. Sokszor fordul elő, hogy a vizsgálat alatti alapos kikérdezés során jön rá a páciens, hogy neki bizony egyéb tünetei is voltak, amit akkor nem kapcsolt össze állapotával.

De milyen tünetek utalhatnak arra, hogy valami nem működik megfelelően szervezetünkben?

Sokszor a legbanálisabb tünet is üzenhet nekünk, de általában akkor fordulnak hozzám a betegek, amikor már több tünetegyüttest is felfedeztek magukon és érzik, hogy valami nincs rendben. Ilyen lehet például a menstruációs zavar, vagy ha valaki diétával sem tud fogyni, a hajhullás, a rendszeres fáradékonyság vagy szédülés, magas vérnyomás, de a bőr és a köröm állapota is üzenhet. Fokozott izzadás, hőhullám vagy a nehéz hidegtűrés.

És ne feledkezzünk meg a menopauzáról, ami minden nőt érint, ebben is segíthet az endokrinológus?  

Menopauza program Oláh Dóra endokrinológus doktornővelÁltalában 40 éves  kor körül már elkezdődnek a tünetek. Sokszor még nem is tudjuk, de már zajlik szervezetünkben a perimenopauza időszaka.  Először csak kicsit rövidülnek a menstruációs ciklusok, ezt még lehet, hogy észre sem vesszük, hiszen ki számolja, hogy két-három-négy nappal hamarabb jött-e meg. Ezért is nagyon fontos, hogy minden nő vezessen menstruációs naptárat, amiből egyértelműen látszik, hogyha rövidül a menstruációs napok száma.

Fontos tudni, hogy a menzeszt 5. életjelként tekintjük a vérnyomás, pulzus, légzés, hőmérséklet után. Tehát az orvosnak mindig fontos információ lesz, hogy hány naponta jön meg és hány napig tart a vérzés.

A menopauza tünetei mindenkinél eltérőek lehetnek, de ha ez életminőségünket rontja, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Mire gondolok? Ha valakinek például olyan erős hőhullámai vannak, hogy nem tud tőle dolgozni, vagy hangulatingadozásai miatt veszélybe kerül a családi élete, esetleg a szexuális életére van kihatással, vagy sokszor megszédül és rossz a közérzete, ami kezdődő inzulinrezisztenciára utalhat. Ez mind a menopauzával összefüggő tünet, ami orvosi segítséggel kezelhető és jól rendben tartható.

Ezen kívül nem szabad szó nélkül hagyni, hogy a menopauzát követő időszakban, tehát a női lét második felében, a hormonháztartás megváltozása miatt sokkal védtelenebbek leszünk a betegségekkel szemben. Erre érdemes felkészíteni szervezetünket, amihez bizony hozzá tartozik az életmódváltás.

Ezekről sokat beszéltem a menopauza rendezvényünkön is és igen, a pácinesek nagy százaléka jön hozzám menopauza tünetekkel, hiszen ez egy olyan állapot, aminek a tünetein tudunk enyhíteni.

A doktornő személyesen és online konzultáció keretében is elérhető az Uránia Medical Centerben.

Bejelentkezés személyes kivizsgálásra ITT lehetséges.

Bejelentkezés online konzultációra ITT lehetséges.

Ingyenes női egészségprogramunkhoz pedig ITT tudsz csatlakozni.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás