Az urológus nem csak a férfiakat gyógyítja!

Uránia Medical Center » Hírek » Az urológus nem csak a férfiakat gyógyítja!

Általános tévhit, hogy az urológus csak férfiakat vizsgál, olyan számukra, mint a nőknek a nőgyógyász. Számos olyan betegség létezik, ami miatt nőként is urológushoz kell fordulni, mégis a nőgyógyászt keressük elsőként.

Nézzük meg mivel is foglalkozik a nők esetében az urológus?

A vesékkel, a húgyutakkal, a húgyhólyaggal, a nemi szervek húgyutakkal közös szakaszaival, ezen szerveket érintő panaszok kivizsgálásával és gyógyításával.

Milyen betegségekről lehet szó?

Hólyaghurut, inkontinencia, vesekő, a hólyagot és a vesét érintő daganatos megbetegedések kivizsgálása és gyógyítása a szakterülete, mindegy, hogy férfit vagy nőt érint a megbetegedés. Sőt a húgyúti rendszer betegségei gyakrabban fordulnak elő nőknél, a nők csaknem nyolcvan százalékát érinti.

Milyen életkorokban veszélyeztetettebbek a nők a húgyúti fertőzésekre?

A szexuális élet megkezdésekor a szexuális aktus során könnyebben megfertőződhetnek a nők olyan kórokozókkal, amik húgyúti betegségeket okoznak.

A következő kritikus időszak a terhesség és a szülés utáni időszak.

Érthető okokból ilyenkor az alsó testtájak nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve, valamint az anya immunrendszere is gyengült lehet. A szülés alatta fellépő komplikációk inkontinenciát is okozhatnak.

A harmadik életkor, amikor gyakran alakulhatnak ki női urológiai betegségek, a változókor. Ebben az időszakban ugyanis a hormonális változások hatására a húgycső elvékonyodik, sérülékeny lesz, a baktériumok pedig könnyebben okozhatnak fertőzést, felfázást. Ahogy idősödünk a vizelettartási panaszok is előkerülnek.

Mik a leggyakoribb tünetek, amikről tudhatjuk, hogy urológus szakember segítségére lesz szükségünk?

Minden olyan tünet, ami vizelési panaszokkal jár, ilyen lehet a sürgető vizelési inger vagy akár vizeletpangás, fájdalmas vizelés, véres vizelet vagy akár gennyes folyás is a húgycsőből, vizelésnél érzett szúró, égő érzés, bűzös, rossz szagú vizelet. Ehhez társulhat hőemelkedés, súlyos esetben láz, vagy akár hányinger is.

Egy másik jellegzetes tünet emellett az alhasi, kismedencei görcsös fájdalom, mely különösen a szeméremcsont környékén intenzív, és amely súlyos esetben a deréktájra is kiterjedhet.

urológusHogyan zajlik egy vizsgálat a nők esetében?

Legfontosabb hogy a panaszokat őszintén elmondjuk a szakorvosnak. Vizeletvizsgálat ad információt arról, hogy milyen baktériumok okozhatják a megbetegedést. További szükséges vizsgálat lehet a hasi ultrahang vagy akár a hólyagtükrözés.

A panaszok enyhítésére a bő folyadékbevitel elengedhetetlen, a gyógyszeres kezelést az orvos az adott korelőzmény és a betegség alapján egyénre szabottan írja fel.

Urológiai vizsgálatra itt tudsz bejelentkezni Dr. Varju Viktor urológus szakorvoshoz.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás