Gyermeket terveztek és közben otthont teremtenétek? Ismerd meg az új CSOK Pluszt!

Uránia Medical Center » Hírek » Gyermeket terveztek és közben otthont teremtenétek? Ismerd meg az új CSOK Pluszt!

A 2016 óta elérhető CSOK támogatás és a hozzá legalább 2 gyermek mellé elérhető CSOK hitel a városokban 2024-től nem igényelhető. A falusi CSOK ugyan tovább él, de mi a helyzet azokkal, akik nem a preferált kistelepülések egyikén képzelik el a családi életüket?

Számukra új támogatási konstrukció lesz elérhető 2024. január 1-től, ez a CSOK Plusz.

A CSOK Plusz sok tekintetben különbözik a korábbi CSOK-tól, viszont több vonásában mutat rokonságot a Babaváró hitellel.

Ha a Babaváró hitelt már ismered, akkor könnyebb dolgod van, mert a CSOK Plusz talán ehhez a meglévő konstrukcióhoz hasonlít a legjobban. Legalább is a támogatási elemeit illetően. Kicsit olyan, mint egy lakáscélú Babaváró hitel.

De kezdjük az elején.

A felhasználását tekintve a CSOK Plusz marad a régi, ingatlanvásárláshoz, építéshez és bővítéshez használhatod. Bár a CSOK az új ingatlanokat kiemelten támogatta, hisz ezekre magasabb volt az elérhető támogatási összeg, a CSOK Plusznál ilyen különbség nincs. Akár használt, akár új lakást szeretnétek, a támogatás ugyanannyi. Az összeg nagysága a gyermekek számától függ.

Lássuk a különbségeket!

Míg a CSOK vissza nem térítendő támogatás volt, amelyet meglévő vagy vállalt gyermekekhez lehetett igényelni, illetve legalább 2 gyermek mellé kedvezményes kamattal CSOK hitel volt elérhető, a CSOK Plusz önmagában egy kamattámogatott hitel, amelyet újonnan vállalt gyermekek mellé igényelhettek, csakúgy, mint a Babaváró hitelt.

A CSOK Pluszt tehát azok használhatják ki, akik új gyermeket várnak a családba. Azok számára, akik már nem bővítik a családjukat, a CSOK Plusz nem elérhető. A meglévő gyermekek annyiban számítanak, hogy a hitelösszeg számításakor őket is figyelembe kell venni, hiszen az újonnan vásárolt vagy bővítendő lakásban az egész családnak el kell férnie, azokkal a gyermekekkel együtt, akik már megvannak, de még a szüleikkel élnek.

Elérhető hitelösszegek legfeljebb:

  • 1 gyermek mellé 15 millió forint,
  • 2 gyermek mellé 30 millió forint,
  • 3 gyermek mellé 50 millió forint.

A hitel futamideje minimum 10 maximum 25 év lehet. A kamat állampapírok hozamához kötött, és az első évben, majd 5 évente változhat, de a kamat egy részét támogatásként az állam fizeti. A kamattámogatást úgy adja, hogy nektek a CSOK Plusz hitelt a futamidő végéig fix, legfeljebb 3 százalékos kamattal kelljen törlesztenetek.

A CSOK Pluszhoz hitelelengedés támogatás is tartozik. A kölcsönszerződés megkötésétől számított második, illetve harmadik gyermek születésekor 10-10 millió forint elengedését kérhetitek a fennálló tőketartozásotokból.

Ha ikreket várnátok, akkor a CSOK Plusz igénylésével együtt rögtön a hitelelengedés támogatást is igényelhetitek.

A kamattámogatáson és a hitelelengedésen túl a CSOK Plusz harmadik pillére a törlesztési szünet. Minden gyermek születésekor 1-1 év törlesztési szünetet kérhettek. Ez alatt az idő alatt a tőketartozásotok nem nő, a futamidő viszont a törlesztési szünet hosszával kitolódik.

A törlesztésben további segítséget jelent, hogy az első évben csak a kamatot kell törlesztenetek, a tőkét nem. Így az első évben jelentősen alacsonyabb törlesztőrészlettel kell számolnotok.

Mik a CSOK Plusz igénylési feltételei?

A CSOK Plusz igénylési feltételei lényegében nem változtak sokat a CSOK támogatáshoz képest, így előbbit is csak büntetlen előélet mellett igényelhetitek és nem lehet 5 ezer forintnál nagyobb köztartozásotok. Míg azonban a CSOK-ot élettársak és egyedülálló szülők is igényelhették, a CSOK Pluszt csak házaspárok vehetik igénybe együttes igénylőként, hasonlóan a Babaváró hitelhez.

A CSOK Plusznál is elvárás, hogy legalább a házaspár egyik tagja TB jogviszonyt igazoljon, itt egységesen, bármilyen hitelösszegnél 2 évet kell igazolni, amelyben nincs 30 napnál hosszabb megszakítás. Mivel hitelről van szó, amelyet törleszteni kell, az igényléshez hitelképesnek kell lennetek. A bankok megfelelő nagyságú és forrásból származó jövedelmet fognak elvárni.

A CSOK Pluszra vonatkozó jogszabály nem tartalmaz megkötéseket a bankok számára, minden bank saját belső szabályzata alapján végzi a hitelbírálatot, azt a kormányhivatal nem bírálhatja felül. Ezért aztán előfordulhat, hogy míg az egyik banknál kaphattok CSOK Pluszt, a másik bank elutasít titeket.

A CSOK Pluszt használt és új lakás vásárlásához is igényelhetitek, és használhatjátok bővítésre is. Ha lakást vásároltok, akkor nem kell eladnotok az előző ingatlanotokat, de az új lakásban 10 éves bentlakási kötelezettségetek is lesz. A lakás hasznos alapterületére is vannak előírások.

Ha a házastársaddal az első új közös lakásotokat vásároljátok, akkor az ingatlan értéke legfeljebb 80 millió forint lehet, és a vásárláshoz elég 10 százalék önerő is. Ha költöznétek vagy bővítetek, akkor viszont 150 millió forintig választhattok lakást, a vásárláshoz viszont 20 százalék önerőre lesz majd szükségetek. 80 millió forintig illetékmentességet is élvezhettek.

Sok szó esett a Babaváró hitelről is, de vajon a két kamattámogatott konstrukció kizárja egymást?

Nem, sőt! Ha bővítenétek a családotokat, akkor a Babaváró hitelt feltétlen érdemes igényelnetek, ha pedig lakáscélt is megvalósítanátok, akkor a CSOK Plusszal is jól járhattok – feltéve persze, hogy valóban teljesül a család bővítésére tett vállalásotok. A Babaváró hitel ráadásul önerőként felhasználható lakáshitelekhez – így a CSOK Pluszhoz is. A kettő kombinációjával rendkívül kedvező kamat mellett juthattok pénzhez, ami a jelenlegi 8 százalék körüli lakáshitel kamatok világában nagy előny.

Rövid összefoglalónkat független pénzügyi szakértő partnerünk a Biztosdöntés.hu készítette. Ha nem vagy biztos döntésedben, keresd őket és segítenek.

Ez is érdekelhet: Magánorvoshoz járnál? Így lesz olcsóbb egészségpénztárral!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás