Magánorvoshoz járnál? Így lesz olcsóbb egészségpénztárral!

Uránia Medical Center » Hírek » Magánorvoshoz járnál? Így lesz olcsóbb egészségpénztárral!

Ha bármi egészségügyi problémánk van, akkor a háziorvos mellett igen gyakran jut eszünkbe a bajunkkal magánorvoshoz fordulni. Sőt, egyre gyakrabban.

Ez már egy több, mint 10 éve zajló tendencia, aminek a Covid-járvány is jelentős katalizátora volt. A nagyszüleink még inkább az SZTK-ban gondolkodtak, ha valami bajuk volt. A fiatalabb korosztályok viszont szívesebben választják a magánrendelők kényelmét. Persze az előnyök nem merülnek ki a várók kényelmes foteleiben.

A magánintézményekben az orvosoknak több ideje van ránk, kimerítőbb választ adnak a kérdéseinkre, és a betegutat is jobban nyomon tudják követni. A pácienseknek fontos, hogy úgy érezzék, foglalkoznak velük, és hozzáértő szakorvos látja el őket. Ezért pedig fizetni is hajlandók.

A világjárvány alatt az állami egészségügy korábban példa nélkül álló leterheltségével szembesültünk. Kimerült orvosok és egészségügyi szakemberek küzdöttek napi szinten a betegekért, és ennek még mindig nincs vége. Több szakterületen óriásira duzzadt várólistákkal szembesültek a páciensek, és lássuk be, az állami ellátásba vetett bizalmuk is megrendült. Így sokak számára a magánintézmény nem csak egy kényelmesebb lehetőség, hanem az egyetlen módja lett annak, hogy megfelelő ellátást kapjanak.

Sokan fordultak hát a magánorvosok felé, a korábbi 44%-ról 63%-ra nőtt a magánellátást választók aránya. A növekedés minden korcsoportban megfigyelhető, de leginkább a fiatalok körében, akiknek több, mint fele jár rendszeresen magánorvoshoz, és költ el ott egyre magasabb összeget.

„A magyar lakosság az egészségügyi ellátás költségeinek 30%-át saját zsebből fizeti. Ez az Európai Uniós átlag duplája. 2022-re a szakemberek várakozásai szerint évi 300 ezer forintra emelkedett egy háztartás egészégügyi költése. Ez nem kevés pénz, de lehet rajta spórolni” – mondja Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Az egészségpénztár hatékony módja annak, hogy az orvosi kiadásainkat lejjebb szorítsuk. Úgy is mondhatnám, hogy aki költ az egészségére, és fizet személyi jövedelemadót, annak nem szabad kihagynia ezt a lehetőséget.

Hogyan működik és miért éri meg?

Az egészségpénztárnál egy személyre szóló számlát nyithatunk, ahonnan az egészségünkkel kapcsolatos kiadásainkat fizethetjük. Ez nem csupán egy különálló számla, hanem egy különleges megtakarítási forma.

Más, mint mondjuk egy nyugdíjpénztár, ahol gyűjtünk és gyűjtünk, és egyszer majd nyugdíjas korunkban felvehetjük a megtakarításunkat. Az egészségpénztárban gyűjtünk és közben költünk is, nem kell tehát felhalmoznunk.

Az egészségpénztárhoz kapcsolódik egy adókedvezmény. A pénztári befizetéseink 20%-át, legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelhetünk az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból. Nem kell tehát, hogy a pénzt az egészségszámlánkon tartsuk, mert az adó-visszatérítést a befizetés után kapjuk, és nem a bent tartott pénz után. Persze ha nagyobb összeget szeretnénk gyűjteni, akkor sem járunk rosszul, mert a pénztár a megtakarításunkat befekteti, és negyedévente hozamot fizet utána. Ezzel most, hogy emelkedtek a kamatok, nagyon is jól járhatunk. Az adókedvezménnyel és a hozammal együtt pedig már az infláció ellen is bebiztosíthatjuk az egészségünkre szánt keretünket.

Az egészségszámlánkhoz egészségkártya is tartozik, amivel a kártyaelfogadó helyeken fizethetünk. Ez nagyon kényelmes módja a pénzünk felhasználásának. Ha kártyával nincs lehetőségünk fizetni, akkor a termékekről vagy egészségügyi szolgáltatásokról számlát kérhetünk, amit aztán a pénztárban elszámolhatunk.

Ráadásul a pénztár szolgáltatásait kiterjeszthetjük a családtagjainkra is. Érdemes is családban gondolkodnunk, hiszen így azok egészségügyi költései után is tudjuk érvényesíteni az adó-visszatérítést, akik az életkoruknál fogva még nem dolgoznak, vagy más miatt, például otthon vannak kisbabával vagy vállalkozásuk van és nem fizetnek szja-t. Költhetünk a szüleinkre, gyerekeinkre, házastársunkra és testvéreinkre.

Milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe?

Az egészségpénztárból vásárolhatunk gyógyszereket, orvosi segédeszközöket, egészségügyi teszteket, és szinte mindent, amire egy kisbaba gondozásához szükségünk van. Pelenkát, babakozmetikumokat, lázmérőt, törlőkendőt, légzésfigyelőt, mérleget, cumisüveget, tápszert, de az anyák is vehetnek maguknak mellszívót vagy melltartóbetétet.

De ezen túl fedezhetjük a pénztárból a teljes várandósgondozás költségét, a magánkórházi szülést és a baba orvosi kiadásait is, például a kötelező csípőszűrés árát vagy az oltásokat.

Arra figyeljünk, hogy ha szolgáltatást vennénk igénybe a pénztári számlánk terhére, azt csak olyan szolgáltatónál tehetjük meg, amelyik szerződésben áll a mi egészségpénztárunkkal. Az Urania Medical Center több pénztárnak is szolgáltató partnere, de ha bizonytalanok vagyunk, a pénztárak többségének van szolgáltatókeresője, ahol ellenőrizhetjük, hogy hol költhetünk.

Az egészségszámlát pedig könnyen és gyorsan megnyithatjuk, csak a pénztár Belépési nyilatkozatát kell kitöltenünk hozzá, azonosítanunk magunkat a személyes dokumentumainkkal és pénzt utalnunk a számlánkra. Innentől kezdve használhatjuk a pénztár szolgáltatásait.

A gyermeket tervező vagy nevelő családok számára több remek lehetőség is nyitva áll. Ilyen például a születési segély, amelynek keretében a pénztárban fél éve tartott pénzünkből a baba születésekor 1 millió forintot felvehetünk. Később a gyermek beiskolázását is fizethetjük innen, de ha lakáshitelünk van, részben azt is törleszthetjük a pénztáron keresztül. Szánd rá az időt, és ismerd meg a lehetőségeket, és kérd minden évben az adó-visszatérítést.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás