Hormonmentes fogamzásgátlás

Uránia Medical Center » Hírek » Hormonmentes fogamzásgátlás

Mindaddig, amíg a várandósság, egy gyermek vállalása határozott szándékká nem válik, tanácsos valamilyen fogamzásgátló módszer alkalmazása minden szexuálisan aktív életet élő nő számára.

Minden fogamzásgátló módszer esetében talán a leglényegesebb pont az, hogy mennyire megbízható, mennyire hatékony. A különböző fogamzásgátló módszerek megbízhatóságát az úgynevezett Pearl- index jellemzi, ami azt mutatja meg, hogy az adott módszer alkalmazásával 100 nőből 1 év alatt hány esik teherbe mégis. Fontos kérdés az is, hogy milyen mellékhatássokkal rendelkezik. Lényeges a könnyű alkalmazhatóság, az adott módszer költsége, illetve az, hogy a hatása könnyen visszafordítható legyen a fogamzóképesség későbbi zavartalansága érdekében. Előnyös, ha képes védelmet nyújtani az adott módszer a szexuális úton terjedő betegségek ellen, illetve az esetlegesen mégis bekövetkező terhesség esetében minimális károsító hatása legyen a magzatra. Végül, de nem utolsósorban nagyon fontos az is, hogy az alkalmazott fogamzásgátló módszer a lehető legkevésbé legyen illúzióromboló az együttlét során.

Az alábbiakban hormonmentes fogamzásgátlási módszerekről olvashattok.

A megszakított közösülés (coitus interruptus) egy sokak által alkalmazott orvost nem igénylő módszer, melynek lényege, hogy a hímvessző még az ejaculatio előtt eltávolításra kerül a hüvelyből. A módszer megbízhatósága alacsony, mert az ejaculatio előtt is ürülhetnek életképes spermiumok az előváladékkal, illetve a hímvessző kihúzásának minimálisan megkésett mozdulata is teherbe esést eredményezhet. Minimálisan javítható a hatásfoka azzal, ha az együttlétet követően azonnal hüvelyöblítés történik.

A gumióvszer használata megbízható, nagyon elterjedt, ehhez sem kell semmilyen orvosi közreműködés. Hátulütője abban rejlik, hogy az óvszer lecsúszhat a péniszről, kiszakadhat, ekkor a fogamzásgátlás megszűnik. Használata illúzióromboló lehet, de nagyon fontos előnye, hogy közel 100%-os védelmet nyújt a nemi úton terjedő betegségekkel szemben, így alkalmi kapcsolatoknál mindenképpen tanácsos a használata.

A természetes fogamzásgátlási módszerek sem igényelnek orvosi közreműködést. Egyike a naptármódszer, aminek alkalmazása a ciklus számításán alapul, illetve azon a tényen, hogy egy petesejt kb. 12- 24 óráig termékenyülőképes, a spermiumok pedig akár 48- 72 óráig életképesek tudnak maradni a női ivarutakban. Ezek együttes figyelemebe vételével az ovulatio (ami a ciklusnak általában a közepe, a 14. nap) előtt és után 2- 3 nappal kerülendő a közösülés. A módszer hibaaránya magas, rövidebb, vagy hosszabb ciklus esetén könnyen elszámolható.
A hőmérő módszer is természetes fogamzásgátló, ami a hormonok általi testhőmérséklet változáson alapszik. Az ovulatiokor a ciklus első feléhez képest először lecsökken, majd 0,3- 05, Celsius fokkal megemelkedik az alap- testhőmérséklet, amit vaginalisan (hüvelyben) mérve következteti lehet a tüszőrepedés idejére. Az emelkedést követően 3 nap múlva már „biztonságos” lehet az együttlét.
A Billing- módszer szintén természetes módja a fogamzásgátlásnak, ami a cervicalis (méhnyaki) nyák megfigyelésén alapszik, ami az ovulatiokor nyákosabbá, opálosabbá válik.
A naptár-, a hőmérő-, és a Billings- módszert együttesen ún. szimptotermális módszereknek nevezzük.

Léteznek spermicid (spermium „ölő”) anyagok, illetve szivacsos hüvelyi tamponok is, amiket a hüvelybe felhelyezve barrierként lehet használni. Alkalmazható pessarium (méhnyak sapka) is, ami egy rugalmas peremmel kifeszített vékony gumilemez. Ennek felhelyezése /orvosi segítséget/gyakorlást igényel.
Összességében elmondható, hogy a természetes fogamzásgátló módszerek hibaaránya magas, használatuk esetén érdemes őket kombinálni, együttesen használni.

A méhen belüli fogamzásgátló (IUD, spirál) eszközök lokálisan hatnak; megakadályozzák a megtermékenyített petesejt méhnyálkahártyába való ágyazódását. Az eszközök általában fémmel (réz, arany, ezüst) bevontak. Az IUD használata különösen azoknak a nőknek javasolható, akik már szültek, vagy nem szeretnének/nem szedhetnek (pl. egyéb gyógyszer mellett) fogamzásgátló tablettát. A módszer hosszú időtartamra szól ( egy IUD 3 évig is fent maradhat a méhben), és hatása könnyen visszafordítható az eszköz levételével. Fontos, hogy az eszköz méhben való helyzete rendszeresen ellenőrizve legyen.
Léteznek hormont tartalmazó típusok is, amelyekkel tovább növelhető a fogamzásgátló hatás.

 

Szerző: Putz Viktória, szülésznő
Lektorálta: Dr. Baross Gábor Dénes, szülész-nőgyógyász szakorvos

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás