Méhen belüli hormonmentes fogamzásgátlás

Uránia Medical Center » Blog » Méhen belüli hormonmentes fogamzásgátlás

Léteznek olyan betegségek vagy előfordulhatnak olyan állapotok, amikor a hormontartalmú fogamzásgátlás egyáltalán nem jöhet szóba. Emellett természetesen vannak olyan hölgyek is, akik szeretnék elkerülni az olyan eszközöket, amelyek változást idéznek elő a testben. Ebben a bejegyzésben azokat a méhen belüli fogamzásgátlókat gyűjtöttük össze, amelyek hormonmentesek.

Milyen betegségek esetén kizárt a hormontartalmú fogamzásgátlás?

A kizáró tényezők közé sorolandó a trombózis, az embólia, a májproblémák, valamint az agyi érbetegségek is. Emellett az alaposan körüljárandó betegségek közé tartozik e téren a diabétesz, az epilepszia, valamint a magas vérnyomás, de ide tartozik a visszeresség is. Szülés utáni időszakban, szoptatás esetén szintén nem ajánlott hormont bevinni a szervezetbe.

Spirál

A spirál egy olyan műanyagból készült eszköz, amelyet fémből készült (réz, ezüst vagy arany tartalmú) drót ölel körül, innen ered az elnevezése is. Ezt a nőgyógyász helyezi fel a méhbe, amely így éveken keresztül akadályozza meg a teherbeesést. Fontos, hogy szükséges rendszeresen ellenőriztetni a spirált. Működéséhez fontos, hogy érintkezzen a méh belső felszínével. Itt ugyanis „steril gyulladás” jön létre ezen a területen, ami által megakadályozza a megtermékenyülést és a beágyazódást.

Rézgyöngy

Ez egy egészen újfajta eszköz, amely nagyon hasonlít a spirál működéséhez. A méh üregébe helyezik ezt a fémötvözetből készült eszközt, amelyre tizenhét rézgyöngy van felfűzve. A rézionok egyrészt megszakítják a megtermékenyítés folyamatát, másrészt a spermiumok mozgását is korlátozzák és a beágyazódásra is hatással vannak.

Műtéti megoldás

Ez egy igen szélsőséges megoldás, amely igen nagy körültekintést igényel, hiszen ha a hölgy nem kíván többé gyermeket vállalni, műtéti sterilizálásra is van lehetőség. Ez egy visszafordíthatatlan megoldás, így alapos mérlegelésre és szakorvossal való egyeztetésre van szükség a beavatkozás előtt.

Kiemelendő, hogy az összes megoldás esetén fontos a szakorvossal való konzultáció, így ha kérdései vannak vagy szeretné igénybe venni valamelyik méhen belüli hormonmentes fogamzásgátló eszközt, bizalommal kérjen időpontot nőgyógyászati rendelőnkbe, az Uránia Medical Centerbe!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás