A legnépszerűbb helyi fogamzásgátló eszközök

Uránia Medical Center » Blog » A legnépszerűbb helyi fogamzásgátló eszközök

Sok hölgy keresi fel az Uránia Medical Centert a fogamzásgátlási lehetőségekkel kapcsolatos kérdéseikkel. Ennek mi minden esetben nagyon örülünk, ugyanis az előrelátás és a tudatosság e téren számos kellemetlenségtől és meglepetéstől megkímélheti pácienseinket. Ebben a bejegyzésben a helyi fogamzásgátló eszközöket gyűjtöttük össze és mutatjuk be.

Óvszer

Az óvszer használatának számos előnye és hátránya van egyszerre, ugyanakkor máig a legnépszerűbb helyi fogamzásgátló eszközök között említendő. Előnyei közé sorolandó, hogy hormonmentes, valamint nem csak a teherbe eséstől óv meg a használata, hanem a nemi betegségek ellen is védelmet nyújt. Kiemelendő azonban, hogy nem nyújt 100%-os védelmet, ugyanis például nem megfelelő felhelyezés vagy szakadás esetén a spermiumok a hüvelybe juthatnak közösülés során.

Pesszárium

Ez az eszköz tulajdonképpen egy „gumisapka”, amelyet a méhnyakra szükséges felhelyezni, így akadályozza meg azt, hogy a spermiumok célba érjenek. Előnye, hogy hormonmentes és könnyedén használható, hátránya, hogy húsz perccel az együttlét előtt fel kell helyezni és utána négy-hat órán keresztül ajánlott a hüvelyben tartani. Kiemelendő, hogy nem megfelelő felhelyezés esetén funkcióját veszti a pesszárium.

Spermicid krémek

Ezek a hüvelybe vezetett spermicid krémek helyileg hatnak, ami azt jelenti, hogy a bejutó sperma sejtmembránjait károsítja, így elejét veszi a megtermékenyülésnek. Hatása körülbelül tíz órán keresztül hat. Lényeges, hogy minden együttlét előtt újabb adagot kell használni. A hatása érdekében sem használat előtt, sem pedig utána nem szabad hüvelyzuhanyt használni vagy alaposan mosakodni. Sokan kombinálják más módszerekkel együtt, kiegészítve az óvszer vagy a pesszárium használatát. Egyetlen hátránya, hogy bizonyos esetekben allergiás reakciót válthat ki, ezzel kapcsolatban érdemes első alkalommal tesztet végezni.

Hüvelytampon

Működési elve ugyanaz, mint a spermicid krémé, felhelyezés után azonnali védelmet nyújt egy egész napon keresztül. Minimum egy, legfeljebb huszonnégy órát lehet a hüvelyben.

Hüvelytabletta

A hüvelytablettát tíz perccel az együttlét előtt szükséges felhelyezni, innentől kezdve pedig három órán keresztül biztosít védelmet a nem kívánt terhesség ellen.

 

A döntést megkönnyítendő további információt szakorvosainktól kérhet. Keresse bizalommal az Uránia Medical Centert! 

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás