A legnépszerűbb helyi fogamzásgátló eszközök

Uránia Medical Center » Blog » A legnépszerűbb helyi fogamzásgátló eszközök

Sok hölgy keresi fel az Uránia Medical Centert a fogamzásgátlási lehetőségekkel kapcsolatos kérdéseikkel. Ennek mi minden esetben nagyon örülünk, ugyanis az előrelátás és a tudatosság e téren számos kellemetlenségtől és meglepetéstől megkímélheti pácienseinket. Ebben a bejegyzésben a helyi fogamzásgátló eszközöket gyűjtöttük össze és mutatjuk be.

Óvszer

Az óvszer használatának számos előnye és hátránya van egyszerre, ugyanakkor máig a legnépszerűbb helyi fogamzásgátló eszközök között említendő. Előnyei közé sorolandó, hogy hormonmentes, valamint nem csak a teherbe eséstől óv meg a használata, hanem a nemi betegségek ellen is védelmet nyújt. Kiemelendő azonban, hogy nem nyújt 100%-os védelmet, ugyanis például nem megfelelő felhelyezés vagy szakadás esetén a spermiumok a hüvelybe juthatnak közösülés során.

Pesszárium

Ez az eszköz tulajdonképpen egy „gumisapka”, amelyet a méhnyakra szükséges felhelyezni, így akadályozza meg azt, hogy a spermiumok célba érjenek. Előnye, hogy hormonmentes és könnyedén használható, hátránya, hogy húsz perccel az együttlét előtt fel kell helyezni és utána négy-hat órán keresztül ajánlott a hüvelyben tartani. Kiemelendő, hogy nem megfelelő felhelyezés esetén funkcióját veszti a pesszárium.

Spermicid krémek

Ezek a hüvelybe vezetett spermicid krémek helyileg hatnak, ami azt jelenti, hogy a bejutó sperma sejtmembránjait károsítja, így elejét veszi a megtermékenyülésnek. Hatása körülbelül tíz órán keresztül hat. Lényeges, hogy minden együttlét előtt újabb adagot kell használni. A hatása érdekében sem használat előtt, sem pedig utána nem szabad hüvelyzuhanyt használni vagy alaposan mosakodni. Sokan kombinálják más módszerekkel együtt, kiegészítve az óvszer vagy a pesszárium használatát. Egyetlen hátránya, hogy bizonyos esetekben allergiás reakciót válthat ki, ezzel kapcsolatban érdemes első alkalommal tesztet végezni.

Hüvelytampon

Működési elve ugyanaz, mint a spermicid krémé, felhelyezés után azonnali védelmet nyújt egy egész napon keresztül. Minimum egy, legfeljebb huszonnégy órát lehet a hüvelyben.

Hüvelytabletta

A hüvelytablettát tíz perccel az együttlét előtt szükséges felhelyezni, innentől kezdve pedig három órán keresztül biztosít védelmet a nem kívánt terhesség ellen.

 

A döntést megkönnyítendő további információt szakorvosainktól kérhet. Keresse bizalommal az Uránia Medical Centert! 

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás