Mi történik, mikor először fordul orvoshoz meddőség miatt?

Uránia Medical Center » Blog » Mi történik, mikor először fordul orvoshoz meddőség miatt?

Amikor egy pár rendszeres együttlétek mellett tizenkét hónapon keresztül sikertelenül próbálkozik a gyermekáldással, érdemes szakemberhez fordulnia megoldás érdekében. Sokak számára mindez ijesztően hangzik, pontosan emiatt ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit tudni érdemes a meddőségi kivizsgálásokról.

Mi történik a nőgyógyásznál az első alkalommal?

Ne aggódjon, az első alkalom rendszerint az ismerkedésé, ilyenkor kérdéseket teszünk fel a menstruáció rendszerességével, az életmóddal, valamint a korábban az Ön esetében vagy a családja körében felmerülő betegségekkel kapcsolatban is, részletes anamnézist felállítva ezzel. Ezt egy általános nőgyógyászati vizsgálat követi, valamint amennyiben egy éven belül nem vett részt rákszűrésen, rendszerint erre is sort kerítünk. A fentiek fényében összeállítunk egy kivizsgálási menetet, hogy az eredmények terápiás tervet készíthessünk.

Mire kell számítani a kivizsgálások során?

Ezeknek a vizsgálatoknak több pillére van, amelyek mind egy folyamat részei, így ezek sorrendjéről és menetéről minden esetben a szakorvos dönt.

Női nemi hormonok vizsgálata vérvétel során

Erre a vizsgálatra két alkalommal, a ciklus elején, valamint a második felében kerül sor. Ilyenkor az orvos által meghatározott napokon történik a vérvétel. A vizsgálat eredményeitől függően van lehetőség a továbblépésre az ellenőrzések terén.

Peteérés vizsgálata

A női nemi működés ciklikus jellegű, mely két részre osztható, mégpedig a peteérés folyamatára, valamint a magára a vérzésre. Az előbbi vizsgálata rendszerint hasi vagy hüvelyi ultrahang segítségével történik, amikor a menstruációs ciklus alapján kiszámítva bizonyos napokon ellenőrzi a peteérést. Ez azért is nagyon lényeges, mert még rendszeres menstruáció mellett is előfordulhat, hogy a peteérés valami miatt elmarad. Ebben az esetben az orvos további vizsgálatokat írhat ki annak kiderítésére, hogy mi okozza mindezt.

Petevezeték átjárhatósági vizsgálat

Amennyiben a fentiek nem hoznak olyan eredményt, amely alapján megállapítható lenne, mi okozza azt, hogy a hölgy nem esik teherbe, sor kerülhet a petevezeték átjárhatóságának vizsgálatára. Ez a vezeték a hasüreget köti össze a méhüreggel, amelynek funkciója a teherbe esésnél az, hogy a petefészekből kilökődő petesejtet tüszőrepedéskor a méhüreg felé tereli. Megtermékenyülés során a hímivarsejtek és a petesejt gyakran a petevezetékben találkoznak össze. Amennyiben viszont valami gátolja az átjárhatóságát, mindez nem megy végbe. A vizsgálat a hüvelyen keresztül történik katéter és steril élettani sóoldat segítségével, amelyet a méhüregbe juttatunk. Azt figyeljük, milyen nyomás mellett és milyen gyorsan tud kiáramlani a petevezetőkön át a folyadék a hasüregbe. A vizsgálat eredménye újabb támpontot jelent a szakorvos számára az újabb vizsgálatok vagy a terápiás kezelés elrendelése szempontjából.

Természetesen a fentiek mellett egyéb ellenőrzésekre is sor kerülhet, amennyiben a kezelőorvos úgy rendeli. Mindemellett lényeges kihangsúlyozni, hogy a hölgyek mellett az uraknak is javasolt ilyenkor felkeresni egy szakembert, hiszen az ő állapotuk felmérése ugyanolyan lényeges, mint a másik fél esetében.

Amennyiben Önök is eredménytelenül próbálkoztak eddig a gyermeknemzéssel, bátran forduljanak a rendelőnkben dolgozó szakemberekhez, akik segítenek elindulni a kivizsgálás, ezzel együtt pedig a megoldás útján!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás