Mi okozhatja a menstruáció késését?

Uránia Medical Center » Blog » Mi okozhatja a menstruáció késését?

Igen nagy riadalmat képes okozni egy nő életében, ha késik, vagy esetleg kimarad az egyébként rendszeres menstruáció. Alapvetően a legtöbben azonnal a terhességre asszociálnak a kimaradt vagy késő menstruáció kapcsán.

Természetesen határozott jele lehet ennek is a tünet, azonban számos más dolog is állhat a háttérben. Az okok között számos dolog állhat, amelyek közül a leggyakoribbakat most össze is gyűjtöttünk. Fontos viszont kiemelni, hogy ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, mindenképpen fontos szakemberhez fordulni.

Túlzott stressz
Alapvetően stresszes és rohanó világban élünk, ám ha mindezt tetőzi egy munkahelyi vagy otthoni konfliktus, közeleg egy fontos határidő, nagy a hajtás vagy valamilyen trauma éri az embert, bizony hatással lehet a ciklusra is. Ha határozottan feszültebb ez az időszak, érdemes egy kicsit visszavenni a tempóból, ugyanis előfordulhat, hogy ez az oka a késésnek.
Túlzott testmozgás, hirtelen fogyás vagy hízás
Mivel a túlzott testmozgás következtében csökken a női nemi hormonok termelése, késhet vagy kimaradhat a menstruáció. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy fel kell hagyni a rendszeres mozgással, azonban fontos a mértékletesség és a saját erőnlét figyelembevétele. Szorosan kapcsolódik ehhez a hirtelen fogyás témaköre is, amely rendszerint nem megfelelő táplálkozásból adódik, amely képes felborítani a női havi ciklust. Ugyanez vonatkozik a rendellenes hízásra is, hiszen ebben is szerepe van az életmódnak.
Gyógyszerek szedése
Léteznek olyan antibiotikumok, valamint antidepresszánsok, amelyek mellékhatása bizonyos esetekben lehet a menstruáció késése vagy kimaradása. Ilyen esetben fontos mindenképpen orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha az adott készítmény tartós szedéséről van szó.
Fontos, hogy vezessen menstruációs naptárat!
Annak érdekében, hogy nyomon követhesse a ciklusa pontosságát, mindenképpen ajánlott menstruációs naptárat vezetni, amelyre már könnyedén, online is van lehetőség. Így nem csak Ön, de a rendelőnkben dolgozó szakemberek is részletes képet kapnak arról, hogy alakult az elmúlt hónapokban a menstruációja, ami hozzájárulhat a lehetséges diagnózis felállításához is. Természetesen a fentiek alapján még korai lenne bármit is mondani úgy, hogy nem fordul szakemberhez, így mindenképpen érdemes felkeresnie rendelőnket, ha panasza van és ajánlott a naptárat is magával hoznia.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás