Segítünk eligazodni a fogamzásgátló módszerek között!

Uránia Medical Center » Blog » Segítünk eligazodni a fogamzásgátló módszerek között!

Ma már igen nehéz eligazodni a számos különböző fogamzásgátló módszer között, pedig érdemes alaposan, többféle szempontból mérlegelni a lehetőségeket. Ezt viszont nem egyszerű, a felelős döntéshez, személyre szabott megoldáshoz elengedhetetlen a szakorvosi tanácsadás. Rendelőnkben ebben is tudunk segíteni Önnek.

Számos kérdés merül fel egy nőben, amikor a különböző fogamzásgátlási lehetőséget között mérlegel. Pontosan milyen variációk közül lehet választani? Melyik a legbiztonságosabb módszer? Mi a számomra ideális megoldás? Mikor érdemes először gondolni erre? Szülést követően mikor kell elkezdeni után a fogamzásgátlást? Ha ezek közül bármelyik megfogalmazódott már Önben, és a válaszok még hiányoznak, bátran forduljon szakembereinkhez a válaszokért.

Mikor kell először gondoskodni a fogamzásgátlásról?

Ez a kérdés rendszerint az ifjú hölgyekben és édesanyjukban is felmerül egy bizonyos életszakaszban, ami rendszerint kényes téma. Mindenképpen javasolt ellátogatni a nőgyógyászhoz akkor, mikor egy nő úgy érzi, eljött az ideje annak, hogy gondoskodjon a rendszeres fogamzásgátlásról, hiszen számos hatékony és biztonságos módszer létezik ma már erre. Tinédzserambulanciánkon már a tervezés időszakában tabuk nélkül és empátiával várjuk fiatal hölgypácienseinket.

Szülés után mikor kell először gondolni a fogamzásgátlásra?

A szülést követő hat hétben nem ajánlott a szexuális együttlét. Ugyanis ennyi idő szükséges, hogy a női szervezet regenerálódjon. Emellett fontos tudni, hogy az első nyolc hétben előfordulhat úgynevezett gyermekágyi folyás, amely enyhe vérzéssel, váladékozással járhat. Ezen idő letelte után már bátran együtt lehet a párjával, ám mindenképpen szükség van a fogamzásgátlásra, amennyiben nem szeretnének rögtön újabb gyermeket. Fontos tudni, hogy nagyon is elképzelhető a teherbeesés a szoptatási időszak alatt is, bár tény, hogy kisebb az esélye a fogantatásnak, ugyanakkor nem szabad csak erre hagyatkozni.

Milyen fogamzásgátló módszerek jöhetnek szóba?

Az óvszer, a pesszárium, a hüvelykúp és a spirál is szóba jöhetnek. Sokak szerint azonban ezek nem feltétlenül kényelmes megoldások, így rögtön komolyabb védekezési módszerekben gondolkoznak. A kizárólag progeszteront tartalmazó tabletták 99%-os védelmet nyújtanak. Lényege, hogy a méhben található váladékot sűrűbbé teszi, így megakadályozza a megtermékenyülést. Az egyetlen hátránya, hogy minden nap azonos időpontban kell bevenni, ellenkező esetben a hatása csökken. Hasonló hatása van a hormontartalmú injekciónak is, amely három hónapon keresztül hat, szintén progeszteront tartalmaz. Olyan méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszközök is szóba jöhetnek, mint a spirálok és a hurkok. Fontos, hogy bármelyik módszer mellett is dönt, előzetesen mindig kérje ki szakember véleményét is!

A rendelőnkben sorra vesszük a lehetőségeket!

Mikor ellátogat a rendelőnkbe, részletesen felvázoljuk a lehetőségeket és személyre szabottan javaslatot teszünk bizonyos fogamzásgátló módszerekre, amely az Ön esetében a legjobb lehet. Természetesen emellett minden kérdésére válaszolunk, így biztonsággal dönthet arról, melyik opciót választja és nem kell aggódnia az esetleges következményektől, mellékhatásoktól sem.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás