Mindent, amit a PCOS-ről tudni érdemes!

Uránia Medical Center » Blog » Mindent, amit a PCOS-ről tudni érdemes!

Bár alapvetően a nőgyógyászati betegségek között említendő a PCOS, mégis fontos tudni, hogy egy olyan komplex kórképről van szó, amely többek között a komplett hormonháztartást is befolyásolja a menstruációs zavarok és egyéb tünetek mellett. Mindemellett kutatások azt bizonyítják, hogy ez a meddőség egyik leggyakoribb oka. A tünetek bármelyikének előfordulása esetén érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, azonban akkor sem kell kétségbe esni, ha a diagnózis policisztás ováriumszindrómát állapít meg, ugyanis a betegség kezelhető!

Tulajdonképpen mi is a PCOS?

Hosszabb nevén policisztás ováriumszindróma, amely endokrinológiai és belgyógyászati probléma, ám nincs két egyforma eset. A hölgyek, akiknél PCOS-t állapítanak meg, számtalan különböző tünettel fordulnak orvoshoz, valamint a laborleletek is igen sokszínűek lehetnek. Kialakulásának pontos oka a mai napig nem ismert. Jellemzően igen hosszú idő kell a PCOS megjelenéséhez, olyannyira, hogy a legtöbb esetben már serdülőkorban megjelennek az első jelek, míg másik csak később tapasztalnak bármilyen kellemetlenséget. Kiemelendő továbbá, hogy az esetek többségében inzulinrezisztenciával is együtt jár.

Milyen tünetei lehetnek a PCOS-nek?

A PCOS tünete lehet a rendszertelen vagy teljesen elmaradó menstruáció, az aknés, pattanásos bőr, a megnövekedett szőrzet az arcon, valamint a testen, de ide sorolandó a hajhullás, az esetleges kopaszodás, a hasi elhízás, a sok apró ciszta a petefészekben, valamint a meddőség is.

Honnan tudható, hogy a PCOS áll a tünetek mögött?

A rotterdami kritériumok, amelyek ma a legtöbb esetben adják a betegség megállapításának hátterét úgy szólnak, hogy akkor állítható fel a biztos diagnózis, ha két tünet jelen van három közül. E három a peteérés elmaradása, a férfihormon túlsúlya, valamint az ultrahang által is megállapított policisztás petefészek (PCO). Ugyanakkor fontos, hogy bármelyik tünetet is észleli, mindenképpen forduljon szakemberhez! A PCOS ma már laborvizsgálatból is diagnosztizálható, rendelőnkben is elvégezzük ezt a vizsgálatot.

Hogy kezelhető a PCOS?

A PCOS tulajdonképpen többféle szakterületet érint, így érdemes mindezeket összehangolva kezelni ezt a betegséget. Fontos egy ideális étrend összeállítása, lényeges a rendszeres testmozgás, valamint adott esetben gyógyszeres kezelés is. Azt, hogy mennyi időre van szükség ahhoz, hogy enyhüljenek a tünetek és javuljanak az eredmények, nehéz megmondani, ugyanis ez minden páciens esetében más. Egy megfelelő szakember azonban ennek meghatározásában is tud segíteni, valamint a rendszeres kontrollok során folyamatosan ellenőrzi az aktuális állapotot. Legyen a lezárása, hogy a gyors diagnózis és eredményes terápia után a hőn áhított terhesség is valósággá válik.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás