Mindent, amit a PCOS-ről tudni érdemes!

Uránia Medical Center » Blog » Mindent, amit a PCOS-ről tudni érdemes!

Bár alapvetően a nőgyógyászati betegségek között említendő a PCOS, mégis fontos tudni, hogy egy olyan komplex kórképről van szó, amely többek között a komplett hormonháztartást is befolyásolja a menstruációs zavarok és egyéb tünetek mellett. Mindemellett kutatások azt bizonyítják, hogy ez a meddőség egyik leggyakoribb oka. A tünetek bármelyikének előfordulása esetén érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, azonban akkor sem kell kétségbe esni, ha a diagnózis policisztás ováriumszindrómát állapít meg, ugyanis a betegség kezelhető!

Tulajdonképpen mi is a PCOS?

Hosszabb nevén policisztás ováriumszindróma, amely endokrinológiai és belgyógyászati probléma, ám nincs két egyforma eset. A hölgyek, akiknél PCOS-t állapítanak meg, számtalan különböző tünettel fordulnak orvoshoz, valamint a laborleletek is igen sokszínűek lehetnek. Kialakulásának pontos oka a mai napig nem ismert. Jellemzően igen hosszú idő kell a PCOS megjelenéséhez, olyannyira, hogy a legtöbb esetben már serdülőkorban megjelennek az első jelek, míg másik csak később tapasztalnak bármilyen kellemetlenséget. Kiemelendő továbbá, hogy az esetek többségében inzulinrezisztenciával is együtt jár.

Milyen tünetei lehetnek a PCOS-nek?

A PCOS tünete lehet a rendszertelen vagy teljesen elmaradó menstruáció, az aknés, pattanásos bőr, a megnövekedett szőrzet az arcon, valamint a testen, de ide sorolandó a hajhullás, az esetleges kopaszodás, a hasi elhízás, a sok apró ciszta a petefészekben, valamint a meddőség is.

Honnan tudható, hogy a PCOS áll a tünetek mögött?

A rotterdami kritériumok, amelyek ma a legtöbb esetben adják a betegség megállapításának hátterét úgy szólnak, hogy akkor állítható fel a biztos diagnózis, ha két tünet jelen van három közül. E három a peteérés elmaradása, a férfihormon túlsúlya, valamint az ultrahang által is megállapított policisztás petefészek (PCO). Ugyanakkor fontos, hogy bármelyik tünetet is észleli, mindenképpen forduljon szakemberhez! A PCOS ma már laborvizsgálatból is diagnosztizálható, rendelőnkben is elvégezzük ezt a vizsgálatot.

Hogy kezelhető a PCOS?

A PCOS tulajdonképpen többféle szakterületet érint, így érdemes mindezeket összehangolva kezelni ezt a betegséget. Fontos egy ideális étrend összeállítása, lényeges a rendszeres testmozgás, valamint adott esetben gyógyszeres kezelés is. Azt, hogy mennyi időre van szükség ahhoz, hogy enyhüljenek a tünetek és javuljanak az eredmények, nehéz megmondani, ugyanis ez minden páciens esetében más. Egy megfelelő szakember azonban ennek meghatározásában is tud segíteni, valamint a rendszeres kontrollok során folyamatosan ellenőrzi az aktuális állapotot. Legyen a lezárása, hogy a gyors diagnózis és eredményes terápia után a hőn áhított terhesség is valósággá válik.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás