Mikor jó választás egy endokrinológus nőgyógyász?

Uránia Medical Center » Blog » Mikor jó választás egy endokrinológus nőgyógyász?

A nőgyógyászat és az endokrinológia alapvetően két különböző orvostudományi ágazat, azonban ma már egyre gyakrabb, hogy összefonódik a kettő. Ez nem véletlen, ugyanis egyre több hölgynek van szüksége arra, hogy egy helyen mindkét témakörben megfelelő információk álljanak rendelkezésre. Lássuk, milyen problémák sorolandók ide!

Meddőség vagy vetélés

Amennyiben egy pár gyermeket szeretne vállalni, azonban egy éven keresztül sikertelennek bizonyulnak a próbálkozásaik, mindenképpen szükséges szakemberhez fordulni. A hölgy esetében kiemelten lényeges a nőgyógyászati kivizsgálások mellett az is, hogy az endokrinológiai folyamatokat is áttekintsük, hiszen számos olyan elváltozás ütközhet ki ilyenkor, amelyekből egyértelműen kiszűrhető, mi okozza a problémát. Szintén igaz ez akkor, ha vetélés vagy vetélések fordulnak elő egy nő életében. Ilyenkor is érdemes több oldalról megközelíteni a fennálló gondokat. Fontos, hogy ne essen kétségbe, egy alapos kivizsgálás után biztosan megtaláljuk az okot, amelyet elhárítva lehetőség lesz a teherbe esésre, valamint a magzat megtartására egyaránt.

Menstruációs zavarok

Függetlenül attól, milyen korosztályról van szó, nem ritkán előforduló eset, hogy a pácienseink menstruációs problémákkal fordulnak hozzánk. Ebben az esetben számos különböző ok állhat a háttérben, így fontos, hogy ha a nőgyógyászati vizsgálatok nem mutatnak eltérést, akkor endokrinonológiai felméréseket is elvégezzünk. Sok esetben egyszerűen helyreállítható a ciklus, így a szervezet egyensúlya is megfelelő irányba billen.

Klimax

Korai klimax vagy megfelelő időben rendelkező, ám erős tünetekkel járó változókori problémák esetén is lényeges időben szakemberhez fordulni, ugyanis jó eséllyel hormonális gondok állnak a háttérben, amelyek feltérképezéséhez mind az endokrinológiára, mind pedig a nőgyógyászatra szükség van.

Hajhullás, fáradékonyság, hőhullámok

A fent említett tünetek kapcsán sokan először nem gondolnak nőgyógyászati vagy hormonális problémákra, azonban minél előbb fordul ilyenkor orvoshoz, annál jobb. Ugyanis sok esetben gyorsan megszüntethető a hajhullás, elmulasztható a fáradékonyság és megszabadulhat a hőhullámoktól is.

Túlzott fogyás vagy hízás

Előfordulhat, hogy normális étkezés és életmód mellett mégis bekövetkezik a súlyvesztés vagy a túlzott hízás. Amennyiben nem tud arról, hogy betegség állna a háttérben és nem történt változás az életében sem a mozgás, sem pedig a bevitt kalóriák területén, akkor érdemes mielőbb felkeresni egy szakembert. Ugyanis alapvetően igen nagy az esély arra, hogy valamilyen nőgyógyászati vagy endokrinológiai probléma áll a hirtelen fogyás vagy súlygyarapodás hátterében.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás