Mi az a mióma és milyen tünetekkel járhat?

Uránia Medical Center » Blog » Mi az a mióma és milyen tünetekkel járhat?

Tulajdonképpen egy olyan betegségről van szó, amelynek igen gyakori az előfordulása a nők életében. A jó hír az, hogy a méhizomzat jóindulatú sejtburjánzásáról van szó, azonban ennek ellenére fontos odafigyelni a tünetekre és időben orvoshoz fordulni, ha úgy érzi, gond van. Ennek oka az, hogy ahogy növekszik, egyre súlyosabb következményeket vonhat maga után.

Milyen tünetei vannak a miómának?

A mióma tulajdonképpen egy olyan daganattípus, amely a szervezet ösztrogén szintjére reagál, amiből egyenesen következik az, hogy legfőképpen a fogamzó korú nők vannak kitéve ennek a betegségnek. A tünetei lehetnek a menstruációs zavarok, az erős menstruációs vérzés, a rendszertelen ciklus, de miómára adhat gyanút az is, ha nyomásra érzékennyé válik a hasüreg vagy igen gyakran jelentkezik vizelési inger. Szintén tünetei lehetnek a teherbe esési problémák is. Elhelyezkedhet a még és a hashártya között, a méh belső felszínén, de beágyazódhat a méhfalba is, ezért lehetséges, hogy ilyen sokrétűek a jellemző tünetek. Természetesen, ha a fentiek közül bármelyiket tapasztalja, még nem jelenti automatikusan mióma jelenlétét, ám érdemes szakemberhez fordulnia.

Hogyan kezelhető a mióma?

Amennyiben nem okoz semmilyen panaszt és úgy ítéli meg a kezelő orvos, hogy nincs szükség műtéti beavatkozásra, bár nagyon lényeges a rendszeres kontroll. Ilyenkor van esély arra, hogy a daganat magától felszívódik, de ha esetleg növekedés tapasztalható, akkor szükség lehet műtétre.
Ha beavatkozásra kerül a sor, akkor a miómát eltávolíthatják laparoszkópiával vagy feltárásos műtéttel. Fontos, hogy ez nem jelenti automatikusan a méh eltávolítását is, ezt csak kiemelten indokolt esetben rendelheti el a kezelő orvos. Azonban ma már sok esetben a gyógyszeres kezelés is segít, nincs szükség feltétlenül műtétre.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás