Mi az a mióma és milyen tünetekkel járhat?

Uránia Medical Center » Blog » Mi az a mióma és milyen tünetekkel járhat?

Tulajdonképpen egy olyan betegségről van szó, amelynek igen gyakori az előfordulása a nők életében. A jó hír az, hogy a méhizomzat jóindulatú sejtburjánzásáról van szó, azonban ennek ellenére fontos odafigyelni a tünetekre és időben orvoshoz fordulni, ha úgy érzi, gond van. Ennek oka az, hogy ahogy növekszik, egyre súlyosabb következményeket vonhat maga után.

Milyen tünetei vannak a miómának?

A mióma tulajdonképpen egy olyan daganattípus, amely a szervezet ösztrogén szintjére reagál, amiből egyenesen következik az, hogy legfőképpen a fogamzó korú nők vannak kitéve ennek a betegségnek. A tünetei lehetnek a menstruációs zavarok, az erős menstruációs vérzés, a rendszertelen ciklus, de miómára adhat gyanút az is, ha nyomásra érzékennyé válik a hasüreg vagy igen gyakran jelentkezik vizelési inger. Szintén tünetei lehetnek a teherbe esési problémák is. Elhelyezkedhet a még és a hashártya között, a méh belső felszínén, de beágyazódhat a méhfalba is, ezért lehetséges, hogy ilyen sokrétűek a jellemző tünetek. Természetesen, ha a fentiek közül bármelyiket tapasztalja, még nem jelenti automatikusan mióma jelenlétét, ám érdemes szakemberhez fordulnia.

Hogyan kezelhető a mióma?

Amennyiben nem okoz semmilyen panaszt és úgy ítéli meg a kezelő orvos, hogy nincs szükség műtéti beavatkozásra, bár nagyon lényeges a rendszeres kontroll. Ilyenkor van esély arra, hogy a daganat magától felszívódik, de ha esetleg növekedés tapasztalható, akkor szükség lehet műtétre.
Ha beavatkozásra kerül a sor, akkor a miómát eltávolíthatják laparoszkópiával vagy feltárásos műtéttel. Fontos, hogy ez nem jelenti automatikusan a méh eltávolítását is, ezt csak kiemelten indokolt esetben rendelheti el a kezelő orvos. Azonban ma már sok esetben a gyógyszeres kezelés is segít, nincs szükség feltétlenül műtétre.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás