Szabad-e strandolni kismamaként?

Uránia Medical Center » Blog » Szabad-e strandolni kismamaként?

Szabad-e vízbe menni? Inkább természetes vizeket válasszunk úticélnak vagy nyugodtan mehetünk medencébe is? Mire figyeljünk a nyaralás alatt? Hogyan étkezzünk? Mivel utazzunk?

Dr. Szemerey Ákos szülész-nőgyógyász szakorvosunk az alábbiakat javasolja minden kismamának.

A legfontosabb, amire figyelni kell a folyamatos hidratálás, mert a kismamák keringése megváltozik, a nagy meleg vérnyomásesést okozhat. Tehát ha még nem tetted, szerezz be egy szuper kulacsot, lehetőleg hőtartó legyen, így egész nap lesz nálad hűtött víz bárhova is mentek. Ezzel biztosan könnyeb lesz elviselni a kánikulát.

TIPP: A 24Bottles garantáltan hidegen tartja italodat. Dobj bele egy jégkockát is, és nem csak hidratál, de hűsít is.

Nyugodtan fürödjetek, akár természetes vizekhez mentek, akár medencés nyaralást terveztek. Mindkét esetben érdemes esténként egy tejsavas irrigálást végezni vagy hüvelyi probiotikumot használni napi egyszer lefekvés előtt.

Vízparti nyaralás esetén, mindig legyen legalább 2 szett kényelmes fürdőruhád, vagy egy fürdőruhád és egy strandruhád, amit át tudsz venni a fürdés után. A nagy meleg ellenére sem ajánlott a vizes fürdőruhában maradni. A fürdőruhád ne nyomja a hasadat, egyébként egyészségügyi szempontból mindegy, hogy egyrészest, bikinit vagy tankinit választasz, a lényeg hogy érezd jól magadat benne. Partnerünk, a b.boom kismama divat számos fazont kínál, érdemes körbenézned oldalukon.

A táplálkozásnál figyelni kell, hogy nyers húst, halat ne fogyassz. A zöldségek, gyümölcsök nagyon alaposan legyenek megmosva, az esetleges szennyeződéseknek köszönhető fertőzések elkerülése érdekében. A túlzott cukorfogyasztást egyébként is kerülni kell a várandósság alatt, azonban egy hűsítő fagylalt belefér, ha nem kell diétát tartanod.

A 30. héttől már nem ajánlott repülni, inkább válassz közelebbi úticélt, ami kevésbé fárasztó és egy esetleges komplikáció esetén a kórházat is eléritek. Ha mégis elkerülhetetlen a repülés, a légitársaságok kérhetnek tőled orvosi igazolást arról, hogy repülhetsz-e. Erre figyelj és készülj fel rá, hogy még az utazás előtt időben konzultálhass orvosoddal.

Ha messzebb mész mindenképp térképezd fel előtte, hogy hol van orvosi ügyelet, ahova várandósként fordulhatsz, ha valami probléma adódik.

+1 fontos tanács! A terhesgondozásod során kapott összes leleted legyen kinyomtatva, lefűzve nálad. Ez nagy segítség, ha sürgős ellátásra van szükséged és esetleg nem elérhető az EESZT felülete.

Ha meg van az útiterv, a végső döntés előtt minden esetben kérd ki saját kezelőorvosod véleményét, hiszen minden terhesség más és Ő ismeri egészségi állapotodat.

 

 

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás