Változókori hüvelyszárazság és irritáció: van megoldás a problémára!

Uránia Medical Center » Hírek » Változókori hüvelyszárazság és irritáció: van megoldás a problémára!

Egy átlagos nő életében 45 éves korban következik be a változókor, 51 éves kor körül a menopausa.

A változókor, nevéhez híven, nagy amplítúdóval változó hormonszintekkel jár együtt, amelyek eredménye leggyakrabban a hangulatingadozás, a libidó változása, stressz inkontinencia, hőhullámok, vérnyomás ingadozások.

A menopausa a hormonok hiányából fakadó problémákat hozza magával. Az egyik legfontosabb női nemi hormonunk az ösztrogén, amely felelős a termékenységért, a női nemi szervek működésért, csontok, a húgyutak és a szív-érrendszer egészségéért. Menopausában az ösztrogén termelése jelentősen csökken.

A menopausába kerülő nők mindegyikének hüvelyhámja megváltozik: elvékonyodik, a váladékképződés csökken. Az elvékonyodott hámon a védő baktériumflóra eltűnik, teret engedve a  gyakrabban jelentkező bakteriális fertőzéseknek, sárgás folyásnak, gyulladásnak és az irritációnak. A nők jelentős hányada a hüvelyszárazságot „csak” úgy érzékeli, hogy gyakrabban van húgyuti fertőzése, akaratlanul is elcsöppenhet a vizelete és az eddiginél nehézkesebb a szexuális együttlét. Ők a szerencsésebbek. Az nők egy kisebb hányadánál sokkal többről van szó. Életüket megkeserítheti a hüvelybemenetben jelentkező irritáció és fájdalom. Megtapasztalják, hogy a szexuális együttlét lehetetlen és olyan is van, akinek még a széken ülés is kellemetlen.

Menopausába kerülni a fenti természetes módon és mesterségesen is lehet. Amennyiben fiatal nők hormonérzékeny emlőrák műtétjén estek át, a kezelésük része, hogy egy olyan gyógyszert kapnak, amely leállítja az ösztrogén termelődésüket és ezáltal fiatalon is megélhetik a fenti gyötrelmeket. A kezelés alatt álló nők helyzete még rosszabb, mert hormonpótlást lehetősége sem adott, igényük a nemi életre azonban fontos.

Mi a leghatékonyabb megoldás?

Az enyhébb tünetek gyulladáscsökkentő, fertőzések megelőzésére szolgáló kúpokkal és krémekkel, nehezebb esetekben helyi hatású ösztrogén készítményekkel karban tarthatók. Ez utóbbiakat nem lehet használni emlőrák kezelésén átesett nők esetében. A helyi hatású ösztrogének további problámák forrásai lehetnek, ha kis mennyiségben felszívódva vérnyomásingadozásokat, migrént okoznak az arra érzékenyekben.

A különböző nedvesítő, síkosító készítmények sokat segítenek az együttlétek alatt jelentkező kellemetlenségeken, de az alapvető problémát nem oldják meg.

Új, korszerű lehetőséget jelent a lézerterápiás, non-invazív, azaz műtét nélküli, hormon- és gyógyszermentes eljárás (RenovaLase®) a változókori hüvelyproblémák, így a hüvelyszárazság, illetve a hüvelysorvadás hatékony kezelésére. Tulajdonképpen egy öngyógyító folyamat megy végbe: felmelegítik a hüvelycsatorna kötőszöveti rétegeit a hámszövet kihagyásával, és így érhető el javulás.

A kezelés során nem történik sebzés, a hám alá „nyomott” lézersugarak a hám alatti kötőszöveten hajtanak végre biostimulációt.

  • Az intim-lézer terápia után a hüvelyfal visszavastagodik, vérellátása és tápanyagellátása javul.
  • Újrarendeződnek a kötőszövetben található kollagénrostok.
  • A tanulmányok szerint a hüvely szárazsága csaknem 100 százalékban megszűnik, visszatér a hüvelyi komfortérzet.
  • A hüvely fala újra rugalmas lesz, ezáltal megszűnnek a panaszok, újra élvezhető az együttlét.
  • Serkenti a hüvely nyálkahártyájának megújulását, amely ezután több síkosító anyagot termel, enyhítve a diszkomfortérzetet.
  • A hüvelysorvadás-kezeléssel egy évnél is tovább tartó eredményeket érhetünk el krémek és zselék folyamatos alkalmazása nélkül, ezáltal a változókor utáni szexuális élet élvezetesebbé válik.

 

Magyarországon több éve használjuk a FOTONA Smooth technológiát. Tapasztalataink felülmúlták a várakozásainkat. A RenovaLase® kezelések után eddig egyetlen páciens sem jött vissza elégedetlenül,mindannyian az életminőségük jelentős javulásáról számolnak be.

Fenntartó kezelést egy-másfél évenként célszerű végezni.

 

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás