Stresszinkontinencia: a kíméletes és gyors nőgyógyászati lézer segíthet a problémáján!

Uránia Medical Center » Hírek » Stresszinkontinencia: a kíméletes és gyors nőgyógyászati lézer segíthet a problémáján!

Amikor akaratlanul kis mennyiségű vizelet távozik, például köhögéskor vagy tüsszentéskor, illetve lépcsőzéskor, nehéz tárgyak megemelésekor, akkor felmerül a stresszinkontinencia, amely a leggyakoribb vizelettartási zavar a nők körében, szerencsére hormon- és gyógyszermentes lézeres kezeléssel kiválóan kezelhető.

Minden harmadik nő szenved valamilyen fokú vizelettartási zavarban, és főként fiatal és középkorú nőknél az egyik leggyakoribb probléma a stresszinkontinencia, sajnos bármilyen aktivitás kiválthatja, amely nyomást gyakorol a medencére. Előidézheti a húgyúti záróizom meggyengülése, valamint a húgycső, a húgyvezetékek rendellenes elhelyezkedése. A stresszinkontinencia leginkább szülés után jelentkezik, amikor szövet-, izom- vagy idegsérülés okoz problémát a nőknél, változókorban pedig az ösztrogén hiánya csökkenti a húgycső rugalmasságát. Ronthat a betegség állapotán az elhízottság, ugyanis nagyobb teher nehezedik a húgyhólyagra.

Különböző problémák állhatnak a háttérben:

 • a húgyhólyag záróizmának gyengesége,
 • a hólyagalapot tartó kötőszövet gyengesége,
 • a hólyag falában lévő izomzat fokozott aktivitása,
 • fejlődési rendellenességek,
 • korábbi sebészeti beavatkozások,
 • gyógyszerek alkalmazása.

Gyakori jelenség, hogy a inkontinencia oka összetett, egyrészt a hólyagnyak túlzott lazasága, másrészt a hólyagot kiürítő izomzat fokozott ingerlékenysége egyszerre áll a probléma hátterében.

Súlyossága alapján három stádium fordul elő:

 • I-es stádium: a fokozott hasűri nyomás esetén akaratlan vizeletcsepegés történik.
 • II-es stádium: kisebb megterhelés esetén is előfordul akaratlanul vizelet.
 • III-as stádium: nyugalomban is fennáll a probléma. Súlyos stresszinkontinencia esetén szinte folyamatosan ürül a vizelet.

Miért nem kezelik időben?

A stresszinkontinencia megszüntethető, sőt, az állapot jelentős mértékben javítható, sokan azonban nem tesznek semmit ellene a szégyenérzet, a félelem, a sikertelen kezelések miatt, vagy egyszerűen nincsenek tisztában a lehetőségekkel. Szerencsére rendelőnkben a lézertechnológia alkalmazásával lehetővé vált az inkontinencia megszüntetése műtéti beavatkozás, fájdalom és hosszabb kórházi beutaló nélkül.

Miért előnyös a lézeres kezelés?

A lézeres inkontinencia kezelés (IntimaLase®) egy egyedi, szabadalmaztatott, nem műtéti, ambulánsan elvégezhető, fájdalommentes intimlézeres terápiás eljárás (Er:YAG), amely igen hatékony enyhe és középsúlyos inkontinencia kezelése esetén.

 • Nem igényel speciális előkészületet.
 • Nincs szükség érzéstelenítésre, altatásra.
 • A rendelőnkben elérhető kezelés vágás, vérzés és varrás nélkül történik, minimálisan invazív beavatkozás.
 • Speciális, gyengéd és fájdalommentes kialakítású rendszeren keresztül jut el a hüvelyfelszínre.
 • A kezelés hatásos és biztonságos.
 • Rendkívül gyors a felépülés, fájdalomcsillapítók vagy antibiotikumok nem szükségesek.
 • Igen hamar visszatérhet megszokott mindennapi tevékenységeihez.

A lézersugár a hüvelynyálkahártya kötőszöveteire fejti ki hatását, enyhe felmelegedését okozza, stimulálja a hüvelyfalban lévő kollagénképződést, ezáltal a besugárzott szövetek zsugorodását, összehúzódását eredményezi, megerősítve a hüvely tartó funkcióját, megemeli a hólyagalapot, így megszűnik vagy jelentős mértékben csökken a vizeletvesztés, sőt, visszaáll a normális vizelettartás és javul a páciens életminősége.

Több tízezer inkontinencia ellenes kezelés eredményei és klinikai tanulmányok alapján a kezelés után 4 hónappal a korábban enyhe és középsúlyos inkontinenciában szenvedő páciensek 95-97 százaléka számolt be érdemi javulásról, közel 70 százaléka pedig teljes tünetmentes volt.

Mire készüljön a páciens?

A kezelés előtti vizsgálatok alkalmával az inkontinencia kérdőívet töltenek ki a páciensek, hogy minél inkább képben legyen a kezelőorvos a problémával, kikérdezi a beteg panaszait, kideríti korábbi vagy fennálló betegségeit, milyen gyógyszereket szed, fizikális vizsgálat is történik, ezután általában 2-3 kezelésre van szükség, 4-6 hét különbséggel, illetve kontrollvizsgálatok is várhatóak, amelyeket szintén a rendelőnkben végezzük el. Amennyiben más típusú inkontinencia (stressz- és kevert vizeletinkontinencia) is fennáll, úgy kiegészítő gyógyszeres kezelés is indokolt lehet.

Fontos kérdések

– Mikor nem ajánlott a kezelés?

Kóros eredményt adó méhnyak szűrővizsgálat, valamint hüvelyi fertőzések vagy sérülések, cukorbetegség, aktív gyulladásos betegségek esetén. A lézeres kezeléseket terhes nőknél nem szabad elvégezni. Szülést követően a kezelés megkezdéséig 6 hónap és 1 év közötti várakozási idő szükséges.

– Fontos a nőgyógyászati vizsgálat?

A kezelés megkezdése előtt konzultálni kell a nőgyógyásszal, és át kell esni egy szokásos nőgyógyászati vizsgálaton, amely a méhnyakkenet levételét is tartalmazza.

– Mi történik, ha a kezelés után esek teherbe?

A kezelés nincs hatással a terhességre és a szülésre. Hüvelyi szülés után a kezelést meg lehet ismételni.

– Idősebb hölgyek esetén is alkalmazható?

A regenerációs képesség idősebb korban csökkenhet, a kezelés kevésbé lesz hatékony.

– Vannak-e mellékhatásai a kezelésnek?

Súlyos mellékhatásokról nem számoltak be a betegek. A legtöbb esetben néhány napig tartó enyhe duzzanat és kényelmetlenség jelentkezik.

– Mikorra várható eredmény?

Optimális eredmény négy-hat héttel az első kezelés után jelentkezhet.

– Tartós lesz a javulás?

A hatás a kezelés után 18 hónapon keresztül bizonyult stabilnak. Ezután lassú csökkenést mutat. A kezdeti kezeléssorozat után a tartós optimális eredmény érdekében évente egy alkalommal fenntartó kezelés javasolt.

– Mi a helyzet a szexuális együttléttel?

A kezelést követően egy hétig tartózkodjanak a nemi aktustól. 

Bővebben:

https://www.fotona-smooth.hu/gyik-holgyeknek/

Forrás:

https://uraniamedicalcenter.hu/intimlezeres-kezeles/

https://www.fotona-smooth.hu/

https://www.fotona-smooth.hu/gyik-holgyeknek/

https://hiroslezer.hu/szolgaltatasaink/inkontinencia-kezelese/

https://noilezer.hu/nogyogyaszat/incontilase-lezeres-inkontinencia-kezeles/

https://intimklinika.hu/inkontinencia-kezelese/mi-a-lezeres-inkontinencia-kezeles/

https://www.webbeteg.hu/cikkek/inkontinencia/248/a-vizelet-inkontinencia-tipusai

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/noi_bajok/cikkek/mi_a_stresszinkontinencia

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás