FOODTEST 200+

Uránia Medical Center » Blog » FOODTEST 200+

Az ételallergia és az ételintolerancia fogalmát gyakran egymás szinonímájaként használjuk, hiszen nagyon hasonló tüneteket, elváltozásokat okoznak, de a két állapot azonban mégis sokban különbözik egymástól.
Cikkünkből megtudhatjátok, hogy pontosan mi a különbség a kettő között, milyen tünetekkel, következményekkel járnak, valamint azt, hogy diagnosztizálásuknak milyen lehetséges módjai vannak.

Az ételallergiát a szervezetben kialakuló kóros immunválasz okozza. Az elfogyasztott étel bizonyos összetevőit (allergének) a szervezet helytelenül „veszélyesként” érzékeli, idegen anyagként kezeli és ellenanyag (antitest) termelésébe kezd. Ennek eredményeként a szervezetben megemelkedik az adott allergénre specifikus IgE nevű antitest mennyisége.
Az ételallergia változatos tünetek képében jelentkezhet, de fontos tényező, hogy az étel elfogyasztását követően azonnal, maximum 2 óra múlva jelentkeznek a panaszok, valamint egy minimális mennyiségű étel is nagyon heves reakciókat okozhat.
Ezek a tünetek érinthetik a bőrt; például viszkető, vörös foltokat, csalánkiütést, ekcémát okoznak, és/ vagy az emésztőrendszert; hasi fájdalmat, puffadást, hasmenést, hányingert, hányást idézhetnek elő. Súlyosabb esetben légúti panaszok alakulnak ki; asthmás reakció, gégeödéma jelentkezhet és legsúlyosabb esetben akár anafilaxiás shock is kialakulhat, ami keringésösszeomlással járó, életet veszélyeztető állapot!

Az allergiával szemben az ételintoleranciát nem az immunrendszer, hanem emésztőrendszer működési zavara okozza, amely bizonyos tápanyagokat nem tud megfelelően lebontani. Ennek hátterében emésztőenzim/ek hiánya, csökkent, akár teljesen megszűnt aktivitása, vagy a belek mozgásának (perisztaltika), falainak áteresztőképességének megváltozása áll. Ételintolerancia esetén az adott ételre specifikus IgG ellenanyag szintje növekszik meg a vérszérumban. Az okozott tünetek nem azonnal, hanem késleltetve, több órával, vagy akár egy-két nappal az adott étel elfogyasztása után jelentkeznek. Az ételintolerancia leggyakrabban emésztőrendszeri panaszokkal jár; például kóros elhízás, hasmenés, gyomor/hasfájás, puffadás, vagy székrekedés jelentkezik. Ehhez társulhatnak az ételallergiánál említett bőrproblémák is, de előfordul, hogy ezek mellett központi idegrendszert érintő tünetek is jelentkeznek; például fejfájás, migrén, krónikus fáradtság, hangulatzavar, szorongás, valamint a koncentrációs képesség csökkenése. A tünetek súlyossága általában nagyban függ az elfogyasztott étel mennyiségétől is, ezért gyakori, hogy kis mennyiség fogyasztása esetén egyáltalán nem jelentkeznek panaszok.

Rendelőnkben lehetőségetek van a FOODTEST 200 + ételintolerancia vizsgálat elvégzésére, amely több, mint 220 élelmiszer és élelmiszer összetevője ellen termelt IgG antitest jelenlétét vizsgálja. A vizsgálathoz mindössze egyetlen vérvétel szükséges, de igény szerint (pl. gyermekek esetében) elvégezhető pár csepp, ujjbegyből vett vérmintából is.
A vizsgálatot követően a kész eredményeidhez egyénre szabott dietetikai tanácsadás is csatolásra kerül.

Állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás