Mi az a HPV, és mit kell tudni róla?

Uránia Medical Center » Blog » Mi az a HPV, és mit kell tudni róla?

HPV – három egyszerű betű, de fontos tudni, mi pontosan, miért felelős és miért kiemelten lényeges az éves szűrés. A méhnyakrák kialakulásáért szinte 100%-ban a HPV, vagyis a humánpapilloma-vírus felelős. Eddig több mint százharminc típusát azonosították, amelyek jó- és rosszindulatú daganatos megbetegedések kialakulásában játszanak szerepet. Pontosan ezért fontos rendszeresen részt venni a szűrővizsgálatokon, mert ha időben észrevesszük, gyógyítható és visszafordítható a folyamat.

Hogyan terjed a HPV?

Ez a vírus főként szexuális úton terjed, de nem ez az egyetlen útja a terjedésének. Akár egy kisebb hámsérülés is utat engedhet a HPV-nek, de például egy HPV-s kismamánál a magzat is ki van téve a veszélynek, így a babatervezés időszakában is lényeges az odafigyelés. Mivel a lappangási ideje igen hosszú és csak későn okoz tüneteket, különösen lényeges részt venni rendszeresen szűrővizsgálatokon.

Milyen tünetei vannak a nőknél a HPV-nek?

humánpapilloma-vírusnak számos különböző tünete lehet hölgyek esetében. Ilyen például a jellemzően kézfejen, talpon vagy a nemiszervnél megjelenő szemölcs, amely tulajdonképpen laphám-burjánzást jelent. Gyanús lehet a gyulladás is, amely jellemzően a szeméremtesten, valamint a végbélnyílás környékén alakul ki és hüvelyi folyással is társulhat. A folyás egyébként a kondilóma, vagyis a nemi úton terjedő jóindulatú daganat jele is lehet. Így a legenyhébb tünet jelentkezésekor is érdemes mielőbb szakemberhez fordulni. Természetesen fontos kihangsúlyozni, hogy ha valakinél kimutatják a vírust, az nem jelenti automatikusan azt, hogy rákos megbetegedés is kialakul a szervezetében, ám tény, hogy nagyon fontos az odafigyelés.

Hogyan szűrhető a HPV?

Rendelőnkben minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy kiszűrjük az esetleges HPV-fertőzést. Ha esetleg pozitív a teszt eredménye, a nálunk dolgozó szakemberek mindenben a rendelkezésre állnak, amihez szükség van a gyógyuláshoz.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás