Miért védettek a nők a szívbetegségekkel szemben, és miért változik ez meg a menopauza után?

Uránia Medical Center » Hírek » Miért védettek a nők a szívbetegségekkel szemben, és miért változik ez meg a menopauza után?

A menopauza számos változást hoz a nők életében, mind fizikailag, mind érzelmileg. Az egyik legkevésbé beszélt, ám rendkívül fontos aspektusa a menopauza utáni időszaknak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.

A menopauza előtti időszakban a nők szervezete jelentős védelmet élvez a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Ennek egyik fő oka az ösztrogén nevű hormon, amely több szempontból is jótékony hatással van a szívre és az erekre:

 • Vérrögképződés csökkentése: Az ösztrogén segít megelőzni a vérrögök képződését, ami csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát.
 • Koleszterinszint szabályozása: Az ösztrogén hozzájárul a „jó” HDL koleszterin szintjének emelkedéséhez és a „rossz” LDL koleszterin szintjének csökkenéséhez, ezáltal védve az ereket a plakkok képződésétől.
 • Érfalak rugalmassága: Az ösztrogén segít megőrizni az érfalak rugalmasságát, ami elősegíti a megfelelő véráramlást.

A menopauza bekövetkeztével az ösztrogénszint drasztikusan csökken, és ezzel párhuzamosan a nők szív- és érrendszeri védettsége is megszűnik. Ennek eredményeként a menopauza után a nők szívbetegség kockázata jelentősen megnő.

      • Az érfalak elveszítik rugalmasságukat,
      • növekszik a vérrögképződés kockázata
      • megemelkedik a koleszterinszint, különösen az LDL szint.

Mit tehetünk, hogy a menopauza után is teljes, egészséges életet élhessünk?

Fontos, hogy a nők tisztában legyenek azzal, hogy megfelelő lépésekkel jelentősen csökkenthetik a kockázatokat, és megőrizhetik szívük egészségét. A szívbetegségektől való félelem nem kell, hogy árnyékot vessen erre az életszakaszra.

Az egyik legfontosabb lépés a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében a rendszeres kardiológiai kivizsgálás.

A menopauza után különösen fontos, hogy a nők figyeljenek a következőkre:

      • Évente egyszer ajánlott kardiológus szakorvost felkeresni, aki ellenőrzi szívünk állapotát.
      • Vérnyomás és koleszterinszint ellenőrzése: Ezek az értékek fontos jelzői a szív egészségének.
      • Egészséges életmód: Ne várjuk meg, hogy kialakuljon a magas vérnyomás és koleszterinszint, figyeljünk étkezésünkre!
      1. Zöldségek és gyümölcsök fogyasztása: Ezek az élelmiszerek gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban, amelyek mind hozzájárulnak a szív egészségéhez.
      2. Teljes kiőrlésű gabonák: A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása segít a koleszterinszint szabályozásában.
      3. Egészséges zsírok: Az avokádó, az olívaolaj, a diófélék és a halak fogyasztása hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez. Kerüljük a transzzsírokat és a telített zsírokat.
      4. Sóbevitel csökkentése: A túlzott sófogyasztás hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, ami növeli a szívbetegségek kockázatát.
 • A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése mind hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez.
 • Rendszeres testmozgás: A fizikai aktivitás elengedhetetlen a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. Törekedjünk arra, hogy hetente legalább 150 perc közepes intenzitású aerob testmozgást végezzünk, mint például séta, úszás vagy kerékpározás. Az erősítő edzések is fontosak, hiszen segítenek az izomtömeg megőrzésében és a csontok egészségének fenntartásában.
 • Stressz kezelése: A stressz is jelentős kockázati tényező a szívbetegségek szempontjából, ezért fontos megtalálni a megfelelő stresszkezelési technikákat. Ilyen lehet például a jóga, a meditáció, a légzőgyakorlatok vagy akár egy kellemes séta a természetben.

A kardiológiai kivizsgálás nem csupán az esetleges problémák korai felismerésében segít, hanem nyugalmat is adhat, hiszen az időben elvégzett vizsgálatok és beavatkozások révén jelentősen csökkenthetők a kockázatok.

A menopauza utáni időszak új kihívásokat hoz a nők életébe, de megfelelő odafigyeléssel és a rendszeres orvosi ellenőrzésekkel a szív- és érrendszeri betegségek kockázata jelentősen csökkenthető.

Ne habozzon, jelentkezzen be egy kardiológiai kivizsgálásra, és tegye meg az első lépést a szívének egészsége érdekében!

Kardiológiai rendelés az Uránia Medical Centerben:

Dr. Simkovits Dániel kardiológus főorvossal

IDŐPONTFOGLALÁS

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás