Mit kell tudni a korai menopauzáról?

Uránia Medical Center » Blog » Mit kell tudni a korai menopauzáról?

A menopauza teljesen természetes folyamat a 45-50 év között nők körében. Amikor először jelentkeznek a változókor tünetei, lassan rövidül a peteérés és a ciklusok is. A klimax hossza 5 év és 15 év között változhat. Vannak azonban olyan kivételes esetek, amikor sokkal fiatalabb korban alakulnak ki az ezzel járó tünetegyüttesek, ezt nevezzük korai menopauzának.

Mit jelent a korai menopauza?

Korai változókor esetén a petefészek működése 40 éves kor felett csökken, majd leáll. Előfordulási aránya mindössze 1-3%, mégis fontos, hogy fennállás esetén időben kerüljön sor a diagnózisra. Kialakulásának oka még ma sem egyértelmű.

Milyen tünetei vannak a korai menopauzának?

Az egyik legfőbb tünete, hogy csökken a fogamzásképesség, amely által fokozatosan meddőség alakul ki. A gyakori vizelési inger, a hüvely nyáktermelésének változása, valamint az emlők méretének eltérése is utalhat korai változókorra. Szintén jelezhet korai klimaxot a testsúly növekedése, az alvászavar, valamint a hőhullámok, a hangulatingadozások, valamint a stressztűrő képesség csökkenése is. A tünetek közé sorolandó emellett a libidó csökkenése, a hajhullás, valamint olykor jelentkezhetnek szívpanaszok is. Természetesen amennyiben a fentiek közül csupán egyet-egyet tapasztal olykor, nem jelenti azt automatikusan, hogy korai változókorral küzdenek, tartós fennállás esetén viszont érdemes szakembert felkeresni.
Milyen vizsgálatokra van szükség a megállapításához?
Ha valaki korai klimaxra jellemző tünetekkel fordul hozzánk, rendszerint a hormonszintek vizsgálatát végezzük el, amely során elsősorban az FSH, valamint az ösztrogénszint kerül ellenőrzésre. Amennyiben valóban ez a tünetegyüttes áll a háttérben, az a hormonok visszapótlásával kezelhető. Bár a spontán teherbeesésnek ilyen esetben nincs esélye, a rendelőnkben dolgozó szakemberek ezzel kapcsolatban is felvázolják a lehetőségeket, így bátran forduljon hozzánk panasz esetén!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás