Mit kell tudni a korai menopauzáról?

Uránia Medical Center » Blog » Mit kell tudni a korai menopauzáról?

A menopauza teljesen természetes folyamat a 45-50 év között nők körében. Amikor először jelentkeznek a változókor tünetei, lassan rövidül a peteérés és a ciklusok is. A klimax hossza 5 év és 15 év között változhat. Vannak azonban olyan kivételes esetek, amikor sokkal fiatalabb korban alakulnak ki az ezzel járó tünetegyüttesek, ezt nevezzük korai menopauzának.

Mit jelent a korai menopauza?

Korai változókor esetén a petefészek működése 40 éves kor felett csökken, majd leáll. Előfordulási aránya mindössze 1-3%, mégis fontos, hogy fennállás esetén időben kerüljön sor a diagnózisra. Kialakulásának oka még ma sem egyértelmű.

Milyen tünetei vannak a korai menopauzának?

Az egyik legfőbb tünete, hogy csökken a fogamzásképesség, amely által fokozatosan meddőség alakul ki. A gyakori vizelési inger, a hüvely nyáktermelésének változása, valamint az emlők méretének eltérése is utalhat korai változókorra. Szintén jelezhet korai klimaxot a testsúly növekedése, az alvászavar, valamint a hőhullámok, a hangulatingadozások, valamint a stressztűrő képesség csökkenése is. A tünetek közé sorolandó emellett a libidó csökkenése, a hajhullás, valamint olykor jelentkezhetnek szívpanaszok is. Természetesen amennyiben a fentiek közül csupán egyet-egyet tapasztal olykor, nem jelenti azt automatikusan, hogy korai változókorral küzdenek, tartós fennállás esetén viszont érdemes szakembert felkeresni.
Milyen vizsgálatokra van szükség a megállapításához?
Ha valaki korai klimaxra jellemző tünetekkel fordul hozzánk, rendszerint a hormonszintek vizsgálatát végezzük el, amely során elsősorban az FSH, valamint az ösztrogénszint kerül ellenőrzésre. Amennyiben valóban ez a tünetegyüttes áll a háttérben, az a hormonok visszapótlásával kezelhető. Bár a spontán teherbeesésnek ilyen esetben nincs esélye, a rendelőnkben dolgozó szakemberek ezzel kapcsolatban is felvázolják a lehetőségeket, így bátran forduljon hozzánk panasz esetén!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás