Segítség, felfáztam! Mit tegyek?

Uránia Medical Center » Blog » Segítség, felfáztam! Mit tegyek?

Szinte nem találni olyan nőt, akinek a hideg érkeztével nincs az első gondolatai között a felfázás. Dr. Baross Gábor szülész-nőgyógyász orvosunk szerint általános tévhit, hogy felfázni kizárólag hideg időben lehet, a hűvös idő következményeként.

Miért és hogyan alakul ki?

A felfázás akkor jelent betegséget, amikor a megtelepedett kórokozók gyulladást generálnak. A hólyaghurutnak, vagy orvosi nevén cystitisnek több fajtája létezik. Az egyik típus valóban a hideg miatt alakul ki, ilyenkor gyakoribb vizelési inger érezhető. Amilyen hamar jön, olyan gyorsan múlik el.

Nehezebb, amikor bakteriális gyulladásról beszélünk. Ha a tünetek néhány napig tartanak, akkor nagy valószínűséggel ez az eset áll fenn. A kórokozók a húgycsövön keresztül jutnak fel a húgyhólyagba és ott megtelepedhetnek. Az érintettek főként nők, ennek anatómiai oka van. Mivel a női húgycső rövidebb, mint a férfiaké, hamarabb feljut a baktérium és már kész is a baj.

Miért kell nőgyógyászhoz forduljak?

A húgycső közvetlenül a hüvely, vagy vagina mellett helyezkedik el. Emiatt szexuális aktus során a hüvelyből könnyedén feljuthatnak az említett kórokozók a hólyagba. A fertőzés veszélyét növeli, ha viszonylag rövid időn belül több aktusra került sor. Ezt a fajta hólyaghurutot honeymoon cystitisnek vagyis nászutas betegségnek hívják. Leggyakoribb tünetei a szúró/csípő gyakori vizelés, és az, hogy úgy érezzük, hogy sosem ürül ki a hólyagunk. Gyakran társul nőgyógyászati panaszokkal pl.: kóros folyás, fájdalmas szexuális együttlét, melyek megelőzése mindenképp célszerű.

Mitől aktiválódhatnak a baktériumok?

Ha már jelen vannak a húgyutakban, minden olyan tevékenység, ami alhasi vérbőséget okoz képes erre: csípős ételek fogyasztása, nemi élet, forró fürdő. Ezeket érdemes a panasz megszűnéséig kerülni.

Hogyan előzheti meg a nőgyógyászati eredetű honeymoon cystitist?

Fontos prevenció az együttlét előtti és közvetlen utána történő vizeletürítés, síkosító használatával minimalizálható a hámsérülés veszélye.

A felfázás esetén mindenféleképpen forduljon tapasztalt nőgyógyászainkhoz, akik a megfelelő nőgyógyászati vizsgálatok elvégzése után segítenek megszüntetni a diszkomfort érzetüket.

Ne habozzon, az egészsége a legfontosabb. Csak pár kattintásra van a segítség. Szabad időpontjainkról ITT érdeklődhet vagy hívjon minket a +36 1 999 0140 -es telefonszámon.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás