Mi a teendő, ha nem fogan meg a baba?

Uránia Medical Center » Blog » Mi a teendő, ha nem fogan meg a baba?

Mikor egy pár eldönti, hogy gyermeket szeretnének és felhagynak a védekezéssel, annak a legtöbb esetben hamar lesz eredménye és bővülhet a család. Azonban ma már igen sok esetben előfordul, hogy akár hónapokat kell várni arra, hogy megfoganjon a baba. Joggal merül fel a kérdés, hogy mikor érdemes szakember segítségét kérni ilyen esetben.

Meddig érdemes várni?

Orvosi értelemben véve egy párnál akkor beszélünk terméketlenségi problémára utaló jelről, meddőségről, ha rendszeres nemi élet mellett egy év alatt sem esik teherbe a nő. Természetesen, ha felmerül a  gyanú, hogy valamilyen termékenységre is hatással levő betegség áll a háttérben, akkor korábban is érdemes felkeresni egy szakembert. Ennek az időnek a kivárására azért van szükség, mert normál esetben a fogamzás esélye egy ciklus során csupán 25%, egy év rendszeres nemi élet mellett pedig 85%, így hagyni kell időt arra, hogy megfoganhasson a baba.

Kihez kell fordulni segítségért?

Mindenképpen érdemes a pár hölgy tagjának nőgyógyászhoz fordulni, amennyiben egy év elteltével sem jelenik meg a várva várt két csík a terhességi teszten. Dr. Kósa Zsolt kollégánk több évtizedes gyakorlattal rendelkezik termékenységi problémák kezelésében.

Mire számíthatok a vizsgálat során?

Az Uránia Medical Centerben orvosaink a szakmai protokoll szerint először számos kérdést tesznek fel annak érdekében, hogy megfelelő képet kapjanak a páciens egészségi állapotáról, életmódjáról, a termékenységet befolyásoló tényezők széles köréről. Így különösen, hogy milyen betegségek fordultak elő a páciens családjában vagy mennyire rendszeres a ciklusa. Ezt követően felvázoljuk, milyen vizsgálatokra lesz szükség a meddőség okának kiderítéséhez mind a hölgy-, mind a férfi esetében. A nőgyógyászati konzultáció keretében lehetőség nyílik a felmerülő kérdések megválaszolására, a meddőség kezeléséhez szükséges lépések közös  átbeszélésére. Lépésről lépésre haladva kiderítjük, hogy mi okozza a problémát és segítünk annak megoldásában is. Hiszen sok esetben egészen egyszerűen kezelhető gond áll a háttérben. Amennyiben komolyabb a helyzet, természetesen akkor is számíthat a nálunk dolgozó szakemberekre.

Foglaljon időpontot, hogy a baba minél hamarabb jöhessen.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás