Változókor – klimax – menopauza! Vajon ugyanazt jelenti?

Uránia Medical Center » Hírek » Változókor – klimax – menopauza! Vajon ugyanazt jelenti?

A három szó bár ugyanazon témát jelöli mégsem ugyanaz.

A Klímax a változó kor görög eredetű elnevezése, egy hosszabb, akár 15-20 évet is felölelő időszak a nők életében, amikor a női hormonok szép lassan csökkenek, majd eltűnnek a szervezetből. Általában a negyvenes évek elejétől az ötvenes évek közepéig, végéig tart, egyben a termékenység megszűnését jelenti.

A menopauza viszont egy konkrét időpont, a menstruáció végét jelenti. Hogyan határozzuk meg ezt az időpontot, hiszen sok nő esetében a menstruáció nem egyik napról a másikra múlik el? Először csak rövidülnek a ciklusok, elmarad egy-egy vérzés, majd véglegesen megszűnik. Ez a folyamat eltarthat 6-12 hónapig. A menopauza hivatalosan az utolsó vérzés után eltelt 12. hónap. Ekkor már kimondható, hogy az adott személy nem fog többet menstruálni. Ennek átlagos életkora Európában 51 év.

Mi okozza ezt?

A petefészkek ösztrogén- és progeszterontermelése csökkenni kezd, ami azt eredményezi, hogy elmaradnak  a peteérések és a termékenység megszűnik.

A változókori menopauzán kívül két kevésbé ismert formája is létezik:

  • a művi menopauza, amikor egyéb betegség miatt (pl: endometriózis, gyógyszerekkel mesterségesen leállítjuk a petefészkek működését átmenetileg vagy szintén egyéb betegség miatt a petefészkek eltávolításra kerülnek) a női hormontermelés leáll.
  • illetve a korai menopauza, amely 40 éves kor előtt jelentkezik nőknél, ennek általában valamilyen egyéb hormonprobléma, cukorbetegség lehet a kiváltója, ami viszonylag ritkán fordul elő.

Mindkét esetben számolnunk kell a változókori tünetekkel, amelyek nem csak testi, de lelki tüneteket is jelentenek. Ezek erőssége egyénileg változik, de fontos tudni, hogy genetikailag öröklődik. Így érdemes a menopauzával járó tüneteket, élményeket átbeszélni a generációk között.

Legdominálóbb tünete a vérzészavarok és vazomotoros tünetek (hőhullámok). A nők 25%-ánál a vasomotoros tünetek az utolsó menzesz
után 5 éven túl is megmaradhatnak.

A változókor testi és lelki tüneteiről, a hormonváltozások hatására kialakulható betegségekről, ezek megelőzéséről fontos beszélni, nőgyógyásszal, endokrinológussal egyeztetni, hiszen életmódváltással, egészségünk megőrzésével sokat tehetünk a tünetek enyhítése és lelki megélése érdekében.

Az Uránia Medical Center 2023. október 18-án szakértői előadást tart, az érdeklődő hölgyek részére, ahol belgyógyász-endokrinológus, nőgyógyász, család, pár és szexuálpszichológiai konzulens és kozmetikus mester segít a testi és lelki fiatalság megőrzésében.

A programról bővebben itt olvashat: A Menopauza és Te! Kötelező szenvedés vagy kezelhető változás?

 

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás