Nem szeretnél már teherbe esni? Mégis miért fontos, hogy érett nőként menzesznaptárat vezess?

Uránia Medical Center » Hírek » Nem szeretnél már teherbe esni? Mégis miért fontos, hogy érett nőként menzesznaptárat vezess?

A menzesznaptár nem csak addig fontos, amíg fiatal vagy és szeretnél teherbe esni. Mutatunk 3 okot, amiért a nőgyógyászok szeretik ha pontosan ismered a ciklusodat.

# segíti az orvost

A menzesznaptár vezetése minden menstruáló nőnek fontos lenne, mert a fogamzóképesség korszakában is sok problémát hamarabb fel lehet fedezni általa.
Fontos tudni, hogy a menzeszt 5. életjelként tekintjük a vérnyomás, pulzus, légzés, hőmérséklet után. Tehát az orvosának mindig fontos információ lesz, hogy hány naponta jön meg és hány napig tart a vérzés.

# jelzi mikor lépsz be a változókorba

Nem utolsó sorban egy pontosan vezetett menzesznaptárból világosan látszik, mikor indul el a változókor egy adott nő szervezetében.

Először csak kicsit rövidülnek a menstruációs ciklusok, ezt még lehet, hogy észre sem vesszük, hiszen ki számolja, hogy két-három-négy nappal hamarabb jött-e meg, a naptár azonban világos jelzés az orvos számára. Egyértelműen látszik belőle, hogyha rövidül a menstruációs napok száma, ami szintén a perimenopauza egyik tünete.

# pontosan követhető az utolsó menstruáció időpontja

Miért fontos ez? Az utolsó menzeszt akkor jelölhetjük meg, ha 1 évig nem követi ismételten menstruáció és utólag az lesz a menopauza időpontja.

Az, hogy hány éves korban következett ez be, szintén fontos információ. Sok kórállapot, szövődmény időben felismerhető általa, tehát a menopauza időpontját is ajánlott észben tartani jóval az utolsó menzesz után is.

Ha elmúltál negyven csatlakozz női egészség programunkhoz, ahol folyamatosan új témákkal jelentkezünk női egészséged megőrzése szempontjából. ITT TUDSZ CSATLAKOZNI! 

Következő cikkünk a témában hamarosan érkezik: Nézz szembe a változókorral! Addig is tarts velünk, legyél tudatos női egészségeddel kapcsolatban.

Ezeket is olvasd el:

Változókor – klimax – menopauza! Vajon ugyanazt jelenti?

Pozitív lett a HPV szűrésed eredménye? Ne ess kétségbe!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás