Hogyan kerüld el kismamaként a terhességi diabéteszt?

Uránia Medical Center » Hírek » Hogyan kerüld el kismamaként a terhességi diabéteszt?

A várandósság alatt jelentkező diabétesz a terhességi diabétesz, amely hatással lehet mind az anyára, mind a magzatra. Ilyenkor a szervezet nem képes elegendő inzulint termelni és felhasználni a terhesség alatt, hogy kielégítse mind az anya, mind a magzat szükségleteit a glükóz (cukor) szabályozásához.

Mi vezethet a terhességi diabétesz kialakulásához?

  1. Hormonális változások: A terhesség alatt a placenta hormonokat termel, amelyek növelik az inzulin rezisztenciáját. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nehezebben használja fel az inzulint, és ezáltal nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata.
  2. Inzulinrezisztencia: ha az anya már inzulinrezisztenciával küzd, túlsúlyos vagy családjában előfordult a cukorbetegség, akkor nagy valószínűséggel terhességi cukorbetegség kialakulása várható nála.
  3. Genetikai tényezők: Ha a várandós nőnek a családjában már előfordult cukorbetegség, növeli a terhességi diabétesz kockázatát.
  4. Magas életkor: A terhességkor magasabb életkor is hozzájárulhat a terhességi diabétesz kialakulásának kockázatához.
  5. Túlsúly: jelentősen növeli a terhességi diabétesz kialakulásának kockázatát, ezért fontos, hogy a kismama ne hízzon túl sokat várandóssága alatt.

A terhességi diabétesz kialakulása jelentős gondot jelenthet mind az anya, mind a magzat számára. A megfelelő diéta, testmozgás és az orvos által előírt kezelési terv követése segíthet a cukorbetegség kontrollálásában és a szövődmények minimalizálásában. A várandósgondozás kötelező része a terheléses vércukorszint vizsgálat, amely ha nincs előzetesen már cukorbetegségre utaló tünet vagy korelőzmény, akkor a várandósság 24-28. hetében esedékes.

Hogyan zajlik a terheléses vércukorvizsgálat?

A vizsgálatra korán reggel kell érkezni, az azt megelőző 12 órában vízen kívül mást fogyasztani nem szabad. Megtörténik az első, úgynevezett „0” perces vérvétel, majd 75 gramm, vízben feloldott tiszta glükózt kell elfogyasztani, utána 120 perc elteltével még egy vérvétel következik.

Miért kiemelten fontos ez a vizsgálat a várandósság alatt?

A terhességi diabétesz időben történő felismerése és kezelése komoly szövődmények kialakulásától mentheti meg a babát és a mamát is.

Mik lehetnek ezek?

A terhességi diabétesz növelheti a terhességi magasvérnyomás kialakulásának kockázatát az anyánál.

Szintén az édesanyánál növelheti a későbbi 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának lehetőségét.

A cukorbetegség miatt a magzat nagyobb súllyal születhet, ami növeli a szülési komplikációk kockázatát mind az anya, mind a magzat számára.

A magas vércukorszint növelheti az anya hajlamát a fertőzésekre.

Az anya által termelt extra inzulin miatt a magzatnak is magas inzulinszintje lehet, ami a születés után hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) okozhat.

Fontos kiemelni, hogy a megfelelő várandósgondozással a terhességi diabétesz szövődményei minimalizálhatók. A szigorú diéta, testmozgás és szükség esetén a kezelési terv segíthet a vércukorszint megfelelő szinten tartásában, csökkentve ezzel a szövődmények kockázatát.

Rendelőnkben több orvosunk is specializálódott terhességi cukorbetegségre, itt tudsz hozzájuk időpontot foglalni.

Ha a terheléses vérvizsgálatot nyugodt körülmények között, sorbanállás nélkül szeretnéd elvégeztetni, várunk rendelőnkben, jelentkezz be most.

Ha terhességi diabéteszed van ezt a cikket is olvasd el!

Arról, hogy mi történik, ha nem kezelik megfelelően a terhességi diabéteszt, itt olvashatsz!

Ha úgy érzed, hogy szükséged van dietetikusi segítségre, keress minket bátran!

 

terhességi diabétesz

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás