Változókor! Hogyan legyen ez egy félelem nélküli új életszakasz?

Uránia Medical Center » Hírek » Változókor! Hogyan legyen ez egy félelem nélküli új életszakasz?

Bár a változó kor egy természetes biológiai folyamat, sok nő számára mégis nehéz időszakot jelent. A társadalom sajnos gyakran alábecsüli a menopauzával járó fizikai és érzelmi kihívásokat, így sok nő érzi magát egyedül ebben az időszakban, pedig fontos lenne, hogy több támogatást és megértést kapjanak mind a családoktól, mind a munkahelyi környezettől.

Ne legyen ez tabu téma!

Ha elfogadod, hogy ez egy természetes folyamat, felismered a tüneteket és mersz beszélni róla, akkor ez egy sokkal könnyebb út lesz számodra!

Október 18-a a Menopauza Világnapja, amely kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a nők életében bekövetkező egyik legnagyobb változásra: a menopauzára.

Mikor kezdődik a menopauza?

A változó kor általában 40 éves kor felett kezdődik, azonban vannak esetek, amikor ennél korábban is jelentkezhetnek már tünetek. Ennek egy állomása a menopauza, ami egy konkrét időpontja életednek, mégpedig az a nap, amikor pontosan egy év telt el az utolsó menstruációd után. Az ezt megelőző időszakot hívjuk perimenopauzának, az ezt követő időszakot posztmenopauzának.

Melyek a leggyakoribb tünetek?

A menstruáció elmaradása mellett a menopauza olyan tünetekkel járhat, mint a hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavarok, hangulatingadozások és a hüvelyi szárazság. Ezek jól ismertek, de vannak olyan tünetek is, amelyekről nem is gondolnánk, hogy a menopauzához köthetők.

Milyen meglepő tüneteket okozhat még a menopauza?

Nem mindenki tudja, hogy a menopauza a következőkre is hatással lehet:

  • Ízületi fájdalmak: A hormonális változások befolyásolhatják az ízületeket, ami ízületi fájdalmakat okozhat.
  • Memóriaproblémák: Sok nő tapasztal „agyködöt” vagy koncentrációs nehézségeket ebben az időszakban.
  • Hízás: A hormonok csökkenése miatt lassul az anyagcsere, ami testsúlygyarapodáshoz vezethet.
  • Inzulinrezisztencia: a hormonrendszer megváltozása miatt sok nőnél alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség előszobája, az inzulinrezisztencia.

A menopauza természetes része az életnek, és fontos, hogy ne féljünk róla beszélni, hiszen sok nőt érint világszerte.

Három tanács minden változó korban lévő nőnek:

  1. Figyelj a tested jelzéseire! Ha olyan tüneteket tapasztalsz, amelyek nehézséget okoznak a mindennapokban, akkor kezdj el változtatni a szokásaidon és figyeld meg, hogy ezzel együtt hogyan változnak a tüneteid. Kísérletezz a rendszeres testmozgás, az elfogyasztott élelmiszerek és az alvási szokásaidban is. Így apró lépésekben, de sikerülni fog az az életmódváltás, amire a posztmenopauza időszakában bizony szükséged lesz.
  2. Ne félj beszélni róla! Oszd meg tapasztalataidat más nőkkel. A megfelelő információk segíthetnek abban, hogy mentálisan is könnyebben viseld a változókorral járó kihívásokat és tudd ezzel nem vagy egyedül.
  3. Ne habozz orvosi segítséget kérni! Igen, lehet olyan időszaka is a változókornak, amikor a felerősödött tünetek akár a munkavégzésedben, a családi és párkapcsolati életedben akadályoznak. Ezt nem kell elszenvedned, kérj segítséget, hogy jobban érezd magad a bőrödben ebben az időszakban is.

Ha úgy érzed segítségre van szükséged, várunk menopauza tanácsadásunkra.

Örömmel jelentjük be, hogy novembertől orvos csapatunkhoz csatlakozik Dr. Pál Zoltán PHD szülész-nőgyógyász, menopauza specialista is, aki segít eligazodni a változókor kihívásai között. Ha kérdéseid vannak, vagy személyre szabott tanácsokra van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal!

Az egészség megőrzése minden életkorban fontos, és mi itt vagyunk, hogy támogassunk ebben az életszakaszban is, csatlakozz női egészség programunkhoz!

változókor

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás