Ezt érdemes tudni a terhesség utáni szexről!

Uránia Medical Center » Blog » Ezt érdemes tudni a terhesség utáni szexről!

Bár az újdonsült szülők számára rendszerint nem a szex élvezi az elsődleges fontosságot, a terhességet követő első hetekben, fontos tisztában lenni azzal, mit érdemes tudni a szülés utáni együttlétekről. Ez egy teljesen új szituáció, különösen a nő számára, akinek az elmúlt időszakban számos átalakuláson és változáson esett át, ami nem csak fizikailag, de lelkileg is hatással volt rá. Ennek pedig igen komoly kihatása lehet a szexualitásra is. Pontosan emiatt fontos erről beszélni.

Mennyi időre van szüksége a női testnek a regenerációhoz?

A szülést követően rendszerint minimum hat hétre van szüksége a nő testének ahhoz, hogy végbe menjen a regeneráció és újra készen álljon a szexuális kapcsolat létesítésére. Erre természetesen érdemes rákérdezni a hatodik héten esedékes kontrollvizsgálaton a szakorvosnál, ez az időintervallum függ a sebek gyógyulásától, a gát, valamint a hüvelyfal és a méhnyak állapotától egyaránt. Ám lényeges, hogy az anyuka lelki szempontból is álljon készen az együttlétre, ha úgy gondolja, még nincs itt az ideje másfél hónap után, mindenképpen hagyni kell számára időt. Amennyiben úgy érzi, hogy az együttlét bármilyen téren kellemetlenséget okoz, a rendelőnkben dolgozó szakemberekkel bátran megoszthatja mindezt, segítenünk a problémán.

Védekezési lehetőségek

Rendelőnkben fontosnak tartjuk, hogy időben beszéljünk a különböző védekezési módszerekről is. Ugyanis sokan gondolják, hogy a szoptatás 100%-os védelmet nyújt az újabb teherbe esés ellen, azonban ez nem jelent teljes biztonságot. Védekezésnél szóba jöhet az óvszer, a fogamzásgátló tabletta, de érdemes már ilyenkor beszélni a hüvelykúp, a spirál, valamint a pesszárium használatáról is. Fontos, hogy bármelyik módszer mellett is dönt, előzetesen mindig kérje ki szakember véleményét is!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás