Gyógytorna és Manuálterápia

Milyen tünetekkel, panaszokkal fordulhatnak hozzánk?
• gerinctorna a megelőzés érdekében
• ízületi bántalmak, mozgásszervi megbetegedések
• izomfájdalom
• műtétre felkészítés, műtét utáni rehabilitáció (csípő-, térd-, boka-, váll ízület)

Kapuvári Barbara
gyógytornász, manuálterapeuta

Örülök, hogy olyan hivatásom lehet, ami inspirál, gondolkozásra késztet. Jó érzés felfedezni az emberi testben rejlő összefüggéseket, hogyan működik jól, mi vezetett a tünetek kialakulásához, hogyan lehet őket megszüntetni, a funkciót pedig helyreállítani. Fontos számomra az összhang, amit a hozzám forduló emberrel közösen alakítunk ki, ez a kölcsönös aktivitás segíti a gyógyulási folyamatot.

Gyógytorna

A gyógytorna egy olyan terápiás forma, melynél az állapotfelmérést követően, egyénre szabott, specifikus gyakorlatokkal a mozgásszervi panaszok megszüntetését, funkciójavulást, fájdalomcsökkenést érhetünk el. Az állapotfelmérés során megvizsgáljuk a páciens tartását, ízületi mozgásait, az izmok erejét és nyújthatóságát, valamint a fájdalom mibenlétét. A vizsgálat fehérneműben történik, hisz ebben a helyzetben láthatóak megfelelően az elváltozások. Ez az alkalommal, amennyiben van, a korábbi orvosi dokumentáció (RTG, MRI, CT, UH, lelet, zárójelentés) is átnézésre kerül.

A gyógytorna panaszmentesség esetén is kiválóan választás, ha szeretné megelőzni a stressz, a hosszantartó ülő életmód következményeit, az így gyakran előforduló nyak-, hát-, deréktáji panaszokat. Lehetőség van csoportos vagy egyéni gerinctornára is. A gerinctorna elősegíti a törzsizmok erősítését, az izommerevség megakadályozását, valamint oldja a beszűkült gerincmozgásokat és javítja a testtartást. A fő cél a körülményekhez és a beteg állapotához képest a lehető legnagyobb mozgástartomány fenntartása, valamint a testtartás optimalizálása.

A gerinctorna gyakorlatok, típusaik szerint az alábbiakat célozzák meg:

  • Izomerősítés
  • Az izmok nyújtása
  • Az ízület teljes kimozgatása
  • Állóképesség javítása

 

JELENTKEZZEN BE KAPUVÁRI BARBARÁHOZ! 

 

Manuálterápia

A manuálterápia a kézzel végzett diagnosztikus és terápiás fogások összessége. Feltérképezi és kezeli a mozgató szervrendszer visszafordítható elváltozásait, működési zavarait. Célja, hogy a mozgást korlátozó ízületi blokkokat oldja, a fájdalmas izomfeszülést megszüntesse, a felborult statikai helyzetet optimalizálja.

Eredményesen alkalmazható:

  • ízületek (gerinc és végtagok) mozgás-beszűkülésének feloldására
  • fájdalomcsillapításra (akár helyileg fáj, akár kisugárzó a tünet)
  • izom lazítására
  • tartási rendellenességek változtatására

A kezelés eredményessége és fenntartása érdekében otthoni gyógytorna feladatok végzése szükséges. Ezek a terápia végén átbeszélésre kerülnek és a helyes kivitelezés is megtanítja a manuálterapeuta. Az állapotfelmérés, vizsgálat és kezelés fehérneműben, jó hozzáférést segítő ruházatban történik.

 

JELENTKEZZEN BE KAPUVÁRI BARBARÁHOZ!

 

Fascia Disztorziós Modell – Fájdalomra ható kezelés

A fájdalom csillapításnak többféle módja létezik. Erre különösen hatékonynak bizonyul a fasciára, vagyis a kötőszövetre ható technika, amit kézzel (manuálisan) vagy eszközzel végzünk. Mozgásszervi elváltozások és megbetegedések kezelhetőek vele, akár akut vagy krónikus fájdalomról legyen szó. Elsősorban izom- és ízületi bántalmakra jelenthet megoldást. Az FDM kezelés után házi feladatokat szükséges végezni: mozgatás, nyújtások, önmasszázs.

 

JELENTKEZZEN BE KAPUVÁRI BARBARÁHOZ!

Munkatársaink: