Mi az az 5 élelmiszer, ami orvosaink húsvéti menüjéből biztosan nem hiányozhat?

Uránia Medical Center » Hírek » Mi az az 5 élelmiszer, ami orvosaink húsvéti menüjéből biztosan nem hiányozhat?

Megkérdeztük orvosainkat náluk hogyan néz ki a húsvéti menü? Hogyan kerülik el a túlevés, felfúvódás, plusz kilók hármasát? Most összegyűjtöttük ők milyen alapanyagokkal egészítik ki az ünnepi tálat és miért.

A húsvétot megelőző böjti időszak végével különösen jellemző, hogy az emberek nagy része egyik napról a másikra hirtelen beleveti magát a gasztronómiai örömökbe, de böjtölés nélkül sem szerencsés túlterhelni az emésztőrendszerünket.

Egyöntetű véleményük, hogy a húsvéti menü lehetőleg legyen tele friss zöldségekkel! A kihagyhatatlan retek, újhagyma és torma hármasán túl legyünk egy picit merészebbek és kísérletezzünk. Lehetőleg szárazabb, zsírmentes sonkákat válasszunk és a húsvéti kalács mellé tegyünk ki teljes kiőrlésű, magvakkal dús pékárut is.

De mi az az 5 élelmiszer, ami jótékony hatással lehet az emésztésünkre az ünnepek alatt is.

Az édesburgonya tele van élelmi rostokkal, amelyek segítik a rendszeres székletürítést, így hozzájárulnak ahhoz, hogy a felhalmozódott méreganyagok könnyebben távozhassanak a belekből. Egyszerű mártogatósként akár zöldségekkel, akár pirítósra kenve ízletes kiegészítője lehet a sonkatálnak.

Kedvenc receptünket itt találod:

 

Az avokádónak is magas az élelmi rosttartalma, valamint olyan egyszeresen telített zsírokat tartalmaz, amelyek segítik a tápanyagok sokkal hatékonyabb felszívódását a bélből. Akár salátába szeletelve, akár töltött tojásként is elkészíthetjük a húsvéti menübe.

Egyszerű és gyors töltött tojás recept.

 

A céklában található betain nevű vegyület segíti az emésztésünk normális működését. Ez a zöldség is élelmi rostokban gazdag, de ami fontosabb, hogy magas víztartalmával segíti a belek egészséges működését. Tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, bővelkedik vitaminokban, méregtelenítő és zsírégető hatása van. Nyersen salátába, sütve húsok mellé, vagy savanyúságként is kiváló.

Kedvencünk a Street kitchen sült céklasalátája.

 

A zab magas élelmi rosttartalma segíti a méreganyagok kiürülését a bélből, emellett enyhíti a gyomorégés és a reflux kellemetlen tüneteit is. Olyan komplex szénhidrátokat tartalmaz, amelyet diétázók, cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatnak, emellett glikémiás indexe is megfelelő, így nem emeli meg a vércukorszintet. Csempészd bele a húsvéti édességekbe.

Kihagyhatatlan recept a zabpelyhes répatorta.

 

És végül egy jolly joker, ha mégis úgy érzed, hogy többet ettél a kelleténél. Felezz meg egy nagyobb grapefruitot, és kanalazd ki a húsát! Ez a gyümölcs rendkívül jó hatással van a gyomor- és bélpanaszokra, és segíti az emésztést. Fokozza az epe kiválasztását, csökkenti a puffadásos tüneteket, és a zsír felszívódását a tápcsatornában. Ezen túl gazdag C-vitaminban, káliumban és magnéziumban, valamint komplex B-vitaminokban. Az ásványi anyagok esetén pedig a vas-, kalcium-, réz- és foszfortartalma kiemelkedő.

 

Orvosaink jótanácsa, hogy legyél szervezetedre figyelemmel és az öt élelmiszeren kívül ezt a három tanácsot próbáld betartani az étkezéseknél az ünnepi menütől függetlenül.

  1. Egyél lassan, és alaposan rágd meg az ételt. Ne falj, élvezd ki az ízeket, így megkönnyíted az emésztést a gyomor számára.
  2. Az alapos rágás és a hidratáltság felgyorsíthatja az emésztési folyamatot, ezért napi 2-2,5 liter folyadékot minimum fogyassz el, ami ne alkohol, szénsavas vagy koffeintartalmú ital legyen, hanem lehetőleg víz.
  3. Étkezések után nagyon jót tesz egy pici mozgás, ez ugyanis segíti az emésztést és elkerülheted vele a sokak által ismert kajakómát.

Nagyon jó pihenést, egészséges étkeket, csodás ízeket és kellemes ünnepeket kívánunk minden páciensünknek.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás