Honnan tudható, hogy jó- vagy rosszindulatú párod prosztata problémája?

Uránia Medical Center » Hírek » Honnan tudható, hogy jó- vagy rosszindulatú párod prosztata problémája?

Egy férfi általában akkor megy el orvoshoz, ha már akkora fájdalmai vannak, amit nem bír elviselni.

Talán emiatt a prosztatarák a férfiak második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése, pedig létezik rá szűrővizsgálat.

A szűrővizsgálat azt jelenti, hogy akkor megyünk orvoshoz, amikor még nincs panaszunk, hogy megelőzzük a bajt. Tehát a férfiaknál 40 év felett a prosztataszűrés ugyanolyan fontos vizsgálat lenne, mint ahogy a nőknél a nőgyógyászati rákszűrés.

De mi is az a prosztata?

Anatómiailag a prosztata egy dió méretű szerv, mely a húgyhólyag alatt, a húgycső körül található. Fő funkciója a spermiumok szállításához és táplálásához szükséges folyadék termelése.

A prosztata problémák általában a kor előrehaladtával alakulnak ki, beszélhetünk jó- és rosszindulatú elváltozásokról.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás 50 éves korban már a férfiak 50%-nál jelentkezik. Ez egy teljesen természetes folyamat, amit a hormonális változások okoznak. Ahogy a nőknél a menopauza jön el ebben a korban, úgy a férfiaknál a prosztata változik meg, de kialakulása függ az életmódtól és a genetikai tényezőktől is. Ha valakinek a családjában már előfordult prosztatarák vagy más prosztataprobléma, az növelheti a saját kockázatát.

Milyen tünetek utalnak prosztata problémára?prosztata megnagyobbodás

A legfontosabb tünet, hogy megváltozik a vizeletürítés. Ez jelentkezhet gyakori, vagy hirtelen jelentkező vizelési ingerrel, de akár nehezen induló, szakaszosan ürülő és vékonyabb vizeletsugárral.

A tünetek akár éjszaka is jelentkezhetnek, amely a pihentető alvást akadályozza és tipikus tünet, hogy egy idő után a páciens inkább ülve tud vizelni, mert az ürítéshez szüksége van a hasizmára is.

Mivel a jó és a rosszindulatú prosztataelváltozás tünetei nagyban hasonlítanak, így pontos diagnózist csak urológiai kivizsgálást követően tud az orvos adni.

40 éves kor felett az évenkénti prosztatavizsgálattal a komoly problémák megelőzhetőek. A fizikális vizsgálat előbb vagy utóbb elkerülhetetlen, ezért érdemes inkább évente egyszer rászánni az időt, mint baj esetén egy komolyabb kezelési, akár műtéti procedúrán átesni.

A szűrővizsgálat mellett fontos a megelőzés!

urológiai kivizsgálás

Mint oly sok betegség esetén, itt is nagyon sokat segít a mozgás. Mind a nők, mind a férfiak esetében a heti 150 perc intenzív mozgás már sokat segíthet egészségük megőrzésében. Tehát olyan mozgásformáról beszélünk, amely megemeli a pulzusszámot, ez lehet egy gyors séta, biciklizés, úszás, futás, bármi amit az egyén szívesen végez.

Urológiai szűrővizsgálatra illetve panaszok esetén kivizsgálásra egészségközpontunkban Dr. Varju Viktor urológus szakorvosunkhoz időpont ITT foglalható.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás