Magzati szívultrahang

Uránia Medical Center » Blog » Magzati szívultrahang

A várandósság egyik legszebb pillanata, amikor a magzat szívét először hallja meg a kismama. De hogyan is alakul ki a magzat szíve és milyen vizsgálatokat lehet végezni, hogy meggyőződhessünk minden rendben van vele? Erről szól ez a cikk, olvass tovább!

A várandósság 6-7. hete környékén alakul ki a magzat szíve, vagyis először csak a szívcső, amely pulzálni kezd, és a terhességi hetek előrehaladtával nő, érik, és elnyeri végleges formáját, funkcióját.

A magzati szívultrahang specifikusan a szívet, valamint a szívbe be- és onnan kilépő nagyereket érintő fejlődési rendellenességek (malformatiók) kiszűrésére alkalmas vizsgálat, amelynek segítségével szinte minden súlyos szívfejlődési rendellenesség kimutatható. Lehetőséget nyújt az élettel nem összeegyeztethető szívfejlődési rendellenességek esetében az időbeni cselekvésre, illetve segítségével megbecsülhető, hogy az adott szívet érintő malformatio a magzat megszületését követően milyen eséllyel gyógyítható. Lehetőséget ad az erre való intenzív felkészültségre, így az újszülött minél hamarabbi ellátására, betegségének minél mihamarabbi orvoslására.
A genetikai ultrahangokhoz hasonlóan a magzati szívultrahangot is speciális képzésben részesült, erre vonatkozó licensszel rendelkező orvos végezheti.

Kiemelten ajánlott a magzati szívultrahang vizsgálat elvégzése azoknak a kismamáknak, akiknél a 18-20. héten elvégzett genetikai ultrahang során valamilyen magzati szívfejlődési- és/vagy genetikai rendellenességet vagy annak gyanúját állapították meg, illetve azoknak a kismamáknak is,  akik valamilyen tényező miatt a szívfejlődési rendellenességek szempontjából magas rizikójú csoportba tartoznak.

Ezek a rizikócsoportok az alábbiak:

  • Azok a kismamák, akiknek olyan betegségük van, ami hajlamosító tényező lehet a szívfejlődési rendellenességek tekintetében. Ilyenek például az immunrendszert érintő betegségek, és az 1-es típusú, vagyis inzulindependens diabétesz is.
  • A kismamák, akiknek a kórelőzményében valamilyen veleszületett szívfejlődési rendellenesség fordult elő, akár maguknál a szülőknél, akár nagyszülőknél, vagy más, egyenes ági rokonnál.
  • Azoknál a magzatoknál, akiknek az I. trimeszteri genetikai ultrahang vizsgálat során vastagabb nyaki redőt (3,5 mm feletti NT-t) mértek szintén erős javasolt a magzati szívultrahang.
  • Kiemelten nagy a rizikó azokban az esetekben, ha koraterhességben (ekkor zajlik az organogenezis, ekkor fejlődik ki a magzat összes szerve) magzatra ártalmas (teratogén) gyógyszert szedett be a kismama vagy más egyéb, teratogén behatás érte.
  • Ajánlott a magzati szívultrahang az ikerterhességek esetében, különösen akkor a monochoriális (egy külső magzatburokban vannak a magzatok), esetleg monoamniális ( egy a magzatok belső magzatburka) az ikervárandósság.

Amennyiben genetikai ultrahang vizsgálatot szeretnél, azt a rendelőnkben dr. Sikovanyecz János PhD doktor végzi a genetikai ultrahang vizsgálatokat. Doktor úr kiemelkedő tapasztalattal rendelkezik a területen, forduljatok hozzá bizalommal.  Kiváló nőgyógyász és endokrinológus orvosaink is készséggel segítenek neked!

Állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

Szeretnénk felhívni figyelmed, hogy rendelőnkben egyelőre nincs lehetőség magzati szívultrahang vizsgálatot csináltatni.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás