A darabos menstruációs vérzés lehetséges okai

Uránia Medical Center » Blog » A darabos menstruációs vérzés lehetséges okai

Menstruációs vérzés során előfordulhat, hogy sötétebb színű, kocsonyás állagú darabkák(„vérrög”, „coagulum”)távoznak a hüvelyből. Ez a jelenség főleg a menstruáció kezdetén, az első 1-2 napban szokott előfordulni, amikor a vérzés a legerősebb. Oka, hogy a leváló méhnyálkahártya(endometrium) nagyobb darabkákban válik le és távozik. Az esetek többségében ez teljesen ártalmatlan, fiziológiás jelenség.

Problémát jelezhet, ha a vérzés nagyon darabos, a vérrögök nagy méretűek, illetve ha túl sok távozik, a menstruációs vérzés erős, hosszú ideig(több mint 7 nap) tart és fájdalmas. 
A darabos vérzés leggyakoribb okai az alábbiak:

  • A méhpolip egy jóindulatú(benignus) elváltozás, amely csak ritka esetekben tartalmaz rosszindulatú(malignus), rákos sejteket. A polipok általában a méhszájon és a méhnyak(cervix) csatornájában vagy a méh(uterus) üregében helyezkednek el.
    Az esetek nagy részében a gyakori pecsételő vérzés, és az erős, darabos vérzés hívja fel rá a figyelmet. Bármely életkorban előfordulhat, de főleg 40 év felett jellemző. Ha felmerül a gyanúja, méhtükrözésre(hysteroscopia) van szükség, és amennyiben bebizonyosodik a polip jelenléte, úgy az műtéti úton eltávolítható. Azt követően fontos a szövettani elemzése is, hogy ki lehessen zárni a rosszindulatú sejtek meglétét.
  • A myoma a méhfal izomzatának leggyakoribb elváltozása. A méh(uterus) falát alkotó simaizomsejtekből áll. Mérete igen széles határok között változhat, néhány milliméterestől akár csecsemőfőnyi nagyságúig is nőhet. Méhen belüli elhelyezkedése szintén változatos. A myoma akadályozhatja a méh összehúzódását, nehezítve ezáltal a leváló, megvastagodott méhnyálkahártya kilökődését, ami elhúzódó, bő, darabos és fájdalmas vérzést eredményezhet. Panaszokat okozó mióma műtéti úton távolítható el.
  • Sajnos darabos menstruációs vérzés esetén rosszindulatú sejtek, képletek jelenléte sem zárható ki. ezért a tünetet mindenképp komolyan kell venni, szükséges esetén a szövettani vizsgálatot mihamarabb elvégezni.
  • Darabos menstruáció esetén felvetődik esetleges véralvadási zavar  megléte is. Az erre irányuló laborvizsgálatok(trombózis panel) elvégzésével megerősíthető/kizárható ez az ok.
  • A korai vetélés szintén darabos vérzéssel jár. Pár napos vérzést kimaradást követően jelentkező darabos, fájdalmas, bő vérzés felvetheti a korai vetélés gyanúját. Sajnos ez pozitív terhességi teszt után is megtörténhet, ekkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert mindenképpen szükséges arról megbizonyososdni, hogy a létrejött terhesség maradéktalanul kiürült e. Ha nem, abban az esetben műszeres befejezés végezendő.

Szerző: Putz Viktória, szülésznő
Lektorálta: Dr. Baross Gábor Dénes, szülész-nőgyógyász szakorvos

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás