Az emlő elváltozásai

Uránia Medical Center » Hírek » Az emlő elváltozásai

Az emlő önvizsgálata kiemelkedő jelentőséggel bír. Minden nő maga ismeri legjobban a saját testét, így a kialakult elváltozások leghamarabb így kerülhetnek felismerésre.
Az önvizsgálatot menstruáció után kell elvégezni, ugyanis menzesz előtt közvetlenül és alatta a mellek duzzadtak, érzékenyek, így ekkor lényegesen kellemetlenebb érzés, és nehezebben lehet kitapintani az esetleges elváltozásokat is.
Az önvizsgálat során nagyon fontos, hogy ne csak az emlők, hanem a hónalj területét is tapintsuk át. Ennek folyamatáról „Az emlő önvizsgálata” című cikkünkben olvashattok.

Az mellben kialakuló csomóknak számos oka lehet.
Az egyik leggyakoribb az egyszerű zsírcsomó(lipoma). Ezek a csomók a mellben általában nem fájdalmasak, és a bőr alatt könnyen elmozdíthatóak. Esztétikai problémát vetnek fel, növekedésük esetén célszerű őket műtéti úton eltávolíttatni.
A cysta egy folyadékkal teli képlet, ami gyakran hormonális változások hatására alakul ki. Ezek estében általában a tapintott csomó nyomásérzékeny. Igen változatos méretekben jelentkezhet. Bizonyos esetekben a cystikus képlet rosszindulatúvá válhat, így rendszeres orvosi ellenőrzést, nyomonkövetést, szükséges esetén leszívást/eltávolítást igényel.
A fibroadenoma egytömött tapintatú, fájdalmatlan, könnyen elmozdítható képlet, ami tulajdonképpen mell rostos kötőszövetének csomós burjánzása. Kialakulásának pontos oka nem ismert, nagy valószínűséggel a nemi hormonális változások, azon belül is az ösztrogén szintje a kulcs tényező. Általában jóindulatú(benignus) elváltozás, de ellenőrzése, valamint bizonyos esetekben(pl. méretéből adódóan) eltávolítása szükséges.
A várandósság alatt hormonális hatásra megnő a mell a tejmirigyek megduzzadása miatt. Ez teljesen fiziológiás. Később, a szoptatás során előfordulhat, hogy elzáródik egy-egy tejcsatorna, ami a mell bekeményedésével, kivörösödésével, csomó kialakulásával, fájdalommal, esetenként gyulladással és lázzal járhat. Ezt az állapotot a hideg borogatás, a rendszeres fejés enyhíti/megoldja, súlyosabb esetben antibiotikum szedése szükséges.

Az emlő rendszeres önvizsgálata mellett kiemelt jelentőségű a rendszeres szűrés! Ezt már érdemes fiatal korban elkezdeni, ekkor még elegendő ultrahangos vizsgálattal. 40 év felett már rendszeres mammográfiai szűrés szükséges, amely szükség esetén kiegészíthető tumormarkerek ellenőrzésével is.

 

Szerző: Putz Viktória, szülésznő
Lektorálta: Dr. Baross Gábor Dénes, szülész-nőgyógyász szakorvos

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás