Quartett-teszt

Uránia Medical Center » Hírek » Quartett-teszt

A Quartett-teszt egy anyai vérmintából történő szűrővizsgálat, a Down-kór kiszűrésének lehetséges módszere a II. trimeszterben.

Az I. trimeszterben végezhető Kombinált teszthez hasonlóan a Quartett-teszt is az anyai vérben keringő biokémiai markerek vizsgálatával dolgozik.
Ezek a markerek az alfa-fetoprotein (rövidítve AFP), az inhibin-A, a human chorionic gonadotrophin szabad ß-egysége (free ßhCG), valamint az egyesítetlen oestriol.
Ezen markerek számszerű meghatározása és aránya adja a pozitív, vagy negatív eredményt – vagyis az alacsony vagy magas kockázati besorolást.
A vizsgált értékek közül az AFP eredménye az idegcsőzáródási rendellenesség kockázati becslésére is alkalmas.

A teszt elvégzésének legalkalmasabb ideje a várandósság 15-16. hete, de egészen a 20. terhességi hétig elvégezhető.

Fontos kiemelni az I. trimeszteri genetikai ultrahang szűrővizsgálat jelentőségét, valamint azt, hogy a kombinált teszthez hasonlóan a Quartett-teszt is „csak” kockázatbecslő szerepet tölt be; diagnózist nem ad, a rendellenességek esetleges előfordulására utaló közvetett jeleket vizsgálja és azt mutatja meg, hogy a magzat mekkora eséllyel rendelkezik Down-szindrómával.

A Quartett-teszt egyszerűen kivitelezhető, egyetlen cső anyai vérminta szükséges hozzá, vetélési kockázata egyáltalán nincs. Pontossága körülbelül 76%-os; jelentősen elmarad a DNS alapú tesztek(pl. Prena) és a diagnosztikus vizsgálatokétól(ez kizárólag invazív eljárás; az amniocentesis, és a chorion boholy mintavétel).

 

Szerző: Putz Viktória, szülésznő
Lektorálta: Dr. Baross Gábor Dénes, szülész-nőgyógyász szakorvos

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás