A méhpolip

Uránia Medical Center » Hírek » A méhpolip

A polypusok méhnyálkahártyából kiinduló szövet-túltengések. Makroszkóposan(szemmel láthatóan) barnás-vörös színű képletként mutatkoznak meg, amely nyéllel kapcsolódnak az elhelyezkedésüknek megfelelő falhoz.
Az elváltozás általában jóindulatú(benignus), az esetek túlnyomó részében nem tartalmaznak rosszindulatú(malignus) sejteket. A polipok általában a méhszáj területén és a méhnyak csatornájában vagy az méh üregében helyezkednek el. Méretük változatos, az apró polypok általában semmilyen tünetet nem okoznak.

Méhpolip bármikor, bármelyik életkorban kialakulhat, de előfordulása a perimenopauzális(változókor) időszakban a leggyakoribb. Megelőzése voltaképpen nem lehetséges, kialakulásának okai nem tisztázottak.

A méhpolyp leggyakoribb tünetei:

  • rendellenes vérzés, amely időben jelentkezik ugyan, de kórosan erős(hypermenorrhoea, menorrhagia))
  • pecsételő vérzés spontán, vagy szexuális együttlét után
  • erős, görcsös fájdalom(ez általában akkor jellemző, ha a polip mérete nagy, akár annyira, hogy teljesen kitölti a méh üregét, vagy a nyelük megcsavarodik)

A méhszájban kialakuló polypus felismerése könnyű, szabad szemmel is látható. A méhűrbe bedomborodó polyp általában diagnosztizálható ultrahang vizsgálattal, vagy méhűri tükrözés (hysteroscopia) segítségével.

A panaszt nem okozó, kicsi polipok esetében nem szükséges kezelés.
Ha a fentebb említett tüneteket észleljük, mindenképpen nőgyógyászhoz kell fordulni!
Ha a polyp vérzészavarokat okoz, eltávolítása szükséges. A méhszájon megjelenő polypokat polipfogóval el lehet távolítani, a nyakcsatornában és a méhűrben levő polypusok eltávolítása pedig hysteroscopia útján történik. Az eltávolítást követően frakcionált curettage(méhűri kaparás)elvégzése szükséges. Ilyenkor a méhnyálka funkcionális része kerül eltávolításra, amelyet utána szövettani vizsgálat alá vetnek, hogy bizonyosságot nyerjen, hogy biztosan nem tartalmaz e rosszindulatú sejteket.

A polypus eltávolítása általában megszünteti a tüneteket, de sajnos gyakran kiújul.
Ha valaki már nem szeretne szülni, és a kellemetlen tünetek újból és újból többszörösen kiújulnak, a méheltávolítás jelent végleges megoldást.

 

Szerző: Putz Viktória, szülésznő
Lektorálta: Dr. Baross Gábor Dénes, szülész-nőgyógyász szakorvos

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás