Így kerüld el, hogy hibásan mérd a vérnyomásodat! Praktikus tippek otthonra!

Uránia Medical Center » Hírek » Így kerüld el, hogy hibásan mérd a vérnyomásodat! Praktikus tippek otthonra!

Amikor kiderül, hogy vérnyomásnaplót kell vezetnünk számos kérdés járhat a fejünkben.

Milyen súlyos az egészségi állapotom, ha rendszeresen kell mérnem a vérnyomásomat?

Honnan tudhatom, hogy helyesen mérem a vérnyomásomat?

Mi történik, ha rosszul mérek és téves eredményeket kapok?

Az otthoni vérnyomásmérés sokak számára rutin feladat, különösen azoknak, akik magas vérnyomással küzdenek. De mi van akkor, ha még csak most jött meg a diagnózis és vérnyomás naplót kell vezetnünk? A pontos méréshez fontos, hogy néhány alapvető szabályt betartsunk. Íme 5 tipp, hogy megbízható eredményeket kapjunk minden egyes mérés során:

  1. A kulcs a nyugalom. Vérnyomásmérés előtt mindig várjunk 5 percet nyugalomban. Kényelmesen elhelyezkedve, hátunkat megtámasztva, lábak a földön egymás mellett. A könyökünket megtámasztva, a mérés során maradjunk csendben és ne mozogjunk.
  2. Nem mindegy hogyan helyezzük fel a mandzsettát. A vérnyomást mindig felkaron mérjük. Győződjünk meg arról, hogy a vérnyomásmérő mandzsetta a szív magasságában van, ez a könyök felett 2-3 centiméterrel van. Ha túl alacsonyan vagy túl magasan helyezzük fel, hibás eredményeket kaphatunk.
  3. Melyik karon mérjünk? Általános szabály, hogy a vérnyomást mindkét karon meg kell mérni legalább egyszer, mivel az értékek különbözhetnek a két oldalon. A magasabb értékekkel rendelkező kart ajánlott használni a későbbi mérésekhez, mivel ez adja a pontosabb képet az érrendszer állapotáról. Ha az eltérések rendszeresek és jelentősek, mindenképpen érdemes kardiológust felkeresni, mivel ez érszűkületet jelezhet.
  4. Ezeket kerüljük vérnyomás előtt: A dohányzás, koffein vagy erős fizikai aktivitás legalább 30 percig kerülendő a mérés előtt, mivel ezek átmenetileg megemelhetik a vérnyomást.
  5. Rendszeresség: Ha vérnyomásnaplót kell vezetnünk, akkor érdemes egy héten keresztül, naponta háromszor reggel, délben, este mérni a vérnyomásunkat. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy jól mértük, ismételjük meg a másik karunkon is. Ne csak az értékeket jegyezzük fel, hanem azt is melyik karon mértük és pontosan mikor.

Az otthoni vérnyomásmérés nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat, fontos, hogy ne vegyük félvállról ezt a feladatot. Az otthoni monitorozás eredményét és felmerülő kérdéseinket mindenképp beszéljük meg kardiológus szakorvossal, aki segít a továbbiakban a megfelelő gyógymód kiválasztásában.

Dr. Simkovits Dániel kardiológus rendelésére ITT tud bejelentkezni.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás